10 000 de laptopuri pentru elevii din ciclul gimanzial și liceal, oferite de Guvern

Ministerul Educației Culturii și Cercetării va repartiza 10 000 de laptopuri în 35 de raioane din țară, care vor ajunge la elevii din clasele V-XII, fiind asigurați astfel cu tehnică de calcul pentru a avea acces la studiile în regim online. Această cantitate va acoperi integral necesitățile elevilor din ciclul gimanzial și liceal.

Astăzi, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a recepționat primul lot în număr de 2400 de laptopuri, achiziționat prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM). La eveniment au participat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, ministrul Educației Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, reprezentanții organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, ș.a. Tot azi, calculatoarele urmează a fi distribuite în raioanele din țară, iar săptămâna viitoare va fi livrat și cel de-al doilea lot, în număr de 7 600 unități.

Datele au fost colectate prin Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME), potrivit căruia, 9484 de elevi din clasele V-XII au nevoie de un calculator pentru a se conecta la lecțiile online. Informațiile au fost furnizate de către directorii instituțiilor de învățământ general din țară.

Prim-ministrul  interimar a apreciat sprijinul Băncii Mondiale în cadrul Proiectului și a menționat că pe fundalul pandemiei, această achiziție va sprijini în mod practic elevii din țară, asigurându-le acces la învățământul online. „Doar prin asigurarea unui învățământ de calitate, prin investiții mari în sistemul educațional putem să garantăm prosperarea acestei țări pe termen mediu și lung. Investițiile de azi în sistemul de învățământ vor da roadele peste 10-15 ani. Avem nevoie absolută de investiții în intelect, în materia cenușie a tinerii generații, care în timpul apropiat vor prelua pârghiile acestei țări și este de responsabilitatea noastră să asigurăm ca viitoarele generații sa fie mai inteligente și mai pregătite decât noi, cei din ziua de astăzi. Fiecare copil are datoria să depășească intelectual generațiile anterioare.”

Ministrul Educației Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, a precizat că pandemia a impus reorganizarea procesului de învățământ – în regim online, fapt ce a adus în prim plan problema dotării elevilor cu tehnica necesară. În context, Lilia Pogolșa a mulțumit echipei PRIM și Băncii Mondiale pentru realocarea a 3,5 milioane de dolari în vederea procurării tehnicii de calcul.

Laptopurile procurate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” sunt dotate cu sistem de operare licențiat, iar costul total al achiziției este de 2 914 200 de dolari. Totdată, cu suportul Bancii Mondiale urmează a fi dotate 160 de laboratoare de fizică și chimie din instituțiile de învățământ din țară.

Conducerea MECC a mai subliniat că este nevoie de încă 10 000 de calculatoare pentru a asigura pe deplin și accesul elevilor din clasele primare la studiile online. Autoritățile vor continua să identifice mijloace financiare pentru achiziționarea tehnicii necesare.

Pe parcursul anului 2020, pentru a asigura procesul educațional la distanță, Guvernul a alocat 20 milioane de lei din care s-au procurat 2 500 de laptopuri donate instituțiilor de învățământ din țară. În total, pe parcursul anului precedent sistemul educațional a fost dotat cu 20 000 unități de tehnică de calcul, cu suportul partenerilor de dezvoltare și cu achizițiile efectuate de adminstrațiile publice locale.

Distribuie