10 școli din cele 88 care au început anul de studii în format mixt vor asigura prezența fizică a tuturor elevilor începând cu data de 3 septembrie

În rezultatul măsurilor întreprinse de Ministerul Educației și Cercetării, 10 școli din cele 88 care au început anul curent de studii în format mixt – cu prezența fizică și online, vor asigura zilnic prezența fizică a elevilor la ore începând cu data de 3 septembrie 2021. O parte din cele 10 școli vor organiza procesul educațional în două schimburi. În același timp, în unele cazuri, directorii au reevaluat spațiile școlare disponibile identificând soluții pentru ca toți elevii să poată veni la școală, cu respectarea cerințelor epidemiologice legate de pandemia de COVID-19.

Ministerul a analizat situația din instituțiile de învățământ care au anunțat că nu pot asigura prezența fizică de 100% a elevilor în sălile de clasă, ținînd cont de Hotărârea nr. 60 din 23 august 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care prevede asigurarea distanței fizice de cel puțin un metru în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal.  

În acest scop, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a avut o ședință de lucru cu șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), dar și cu mai mulți directori ai instituțiilor de învățământ care activează în baza modelelor mixte de studii, solicitându-le o analiză reală a situației, argumentarea modelului ales de către instituții, precum și propuneri de îmbunătățire a scenariilor actuale.

Astfel, la moment, 78 din cele 1240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal activează în format mixt – online și cu prezența fizică a elevilor.  Dintre acestea, 71 sunt din Chișinău, 3 – din Dondușeni, 3 – din municipiul Bălți și una – din Dubăsari.

Ministrul Anatolie Topală menționează că Ministerul Educației va lucra în continuare, împreună cu OLSDÎ, pentru a identifica cele mai bune soluții pentru asigurarea unui acces echitabil a tuturor copiilor la studii. „Sănătatea copiilor este principala prioritate a autorităților fără a fi diminuată importanța asigurării unui proces educațional de calitate, inclusiv prin prezența fizică a elevilor la școală”.

Amintim că pe data de 1 septembrie ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală împreună cu ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, au avut o discuție cu reprezentanții Asociației Obștești (AO) „Părinți Solidari”, care au cerut revizuirea hotărârii adoptate de CNESP, în special, în partea care ține de anularea prevederii de păstrare a distanței de 1 m între elevi în sălile de clasă. Solicitarea este argumentată prin faptul că această prevedere nu permite unui anumit număr de instituții să organizeze procesul educațional cu prezența fizică a tuturor elevilor în școală.

Distribuie