16 miliarde de lei declarați de Serviciul Vamal de la începutul anului

Redactor: Diana Enache

Încasările Serviciului Vamal în primele 9 luni ale acestui an se ridică la 16 miliarde lei, în luna septembrie fiind colectate la bugetul de stat peste 2,1 miliarde lei. Pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 47.313 de declarații vamale și constatate 338 de încălcări ale legislației vamale.

Cele mai frecvente încălcări se referă la nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale și depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor introduse și declarate prin acțiune. Tot în perioada vizată, au fost întocmite 240 procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de peste 913 mii lei.

În luna septembrie, fluxul mijloacelor de transport a constituit 130 107 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale au fost Leușeni și Giurgiulești, cu 39 945 și respectiv, 24 173 de traversări.

În contextul situației epidemice, Poliția de frontieră îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Distribuie