22 aprilie – Ziua Mondială a Pământului

Foto: madrm.gov.md

Anual, pe  22 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Pământului. În anul curent, sloganul evenimentului este ,,Restaurează-ți Pământul!”. Scopul este de a atrage atenția populației asupra importanței protejării mediului înconjurător și de a îndemna oamenii să acționeze în vederea reducerii poluării aerului, apelor și a solului, gestionării responsabile a resurselor naturale, prevenirii efectelor periculoase ale  încălzirii globale, sporirii suprafețelor împădurite, etc.  

În context, în această zi, sunt lansate evenimente internaționale prin intermediul rețelelor sociale și sunt organizate ore ecologice, orientate spre educarea populației și mobilizarea guvernelor în vederea realizării obiectivelor strategice în domeniul protecției mediului.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Vă informează că, în anul curent, din cauza restricțiilor impuse în contextul stării de urgență instituite pe teritoriul Republicii Moldova, nu vor putea fi planificate și organizate evenimente publice și  acțiuni comune de plantare a arborilor și salubrizare a localităților.

Concomitent, MADRM Vă îndeamnă să contribuiți individual la protecția mediului înconjurător prin acțiuni constante de salubrizare, de plantare, amenajare a teritoriului și practici de rutină pentru a păstra curate atât locuințele, cât și spațiile din vecinătatea acestora, inclusiv, prin informarea tinerii generații despre problemele existente de poluare.

„Prin mobilizarea eforturilor comune, cetățenii țării noastre sunt îndemnați să întreprindă o serie de acțiuni în stilul de viață și în comportament, ce ar asigura protejarea mediului înconjurător. Alegerea mijloacelor alternative de transport, reducerea, reutilizarea și reciclarea produselor, utilizarea rațională a energiei și a resurselor de apă, utilizarea pungilor de pânză, procurarea alimentelor bio și a articolelor vestimentare din fibre naturale –  sunt câteva acțiuni pe care le-ar putea întreprinde cetățenii, asumându-și angajamentul de a proteja mediul, de a promova prosperitatea și coeziunea socială”, a menționat ministrul Ion PERJU.

Notă: Ziua Mondială a Pământului a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) în anul 2009, însă a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970. În prezent, Ziua Mondială a Pământului este sărbătorită în circa 200 de țări.

Distribuie