29 de ani de la înființarea Armatei Naționale

Redactor: Diana Enache

Armata Națională a Republicii Moldova împlinește astăzi 29 de ani de la creare. Din cauza pandemiei de coronavirus, în acest an sărbătoarea a fost marcată în alt mod. Totuși, conducerea de vârf a țării a ținut să îi felicite pe militari.

Președintele Igor Dodon a transmis un mesaj, în care menționează că astăzi este sărbătoarea persoanelor implicate nemijlocit în complexul proces de asigurare a apărării statului, a celor care demonstrează zilnic atitudine, sacrificiu, vitejie și onoare.

„Privind retrospectiv, putem constata că procesul dinamic de formare și dezvoltare a Armatei Naționale a condus spre afirmarea acesteia ca garant al independenței Republicii Moldova, al vieții pașnice a cetățenilor ei. Armata a însemnat întotdeauna tinerețe, vigoare, putere. Ea formează și călește calitățile definitorii ale apărătorilor, patrioților și ale eroilor. Tot ea contribuie la educarea noilor generații în spiritul dragostei pentru Patrie, al respectului pentru tradițiile și valorile naționale”, precizează șeful statului.

În mesajul premierului Ion Chicu sunt menționate importanța și reușitele Armatei Naționale. El a ținut să reamintească despre cei 130 de militari care au activat în calitate de observatori în misiunile ONU din Georgia, Liberia, Côte d’Ivoire, Sudan, Sudanul de Sud, Kosovo, Republica Centrafricană sau Departamentul ONU pentru operațiuni de menținere a păcii din SUA. Și despre cele 13 contingente participante în operațiunea din KFOR, unde 520 de militari curajoși au dus faima țării în lume. Potrivit lui, și geniștii Armatei îndeplinesc misiuni riscante de deminare în diverse localități. Riscând cu propria viață, ei depistează munițiile rămase în sol și previn incidentele periculoase pentru populație.

Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, deasemenea și-a felicitat colectivul. Acesta le-a mulțumit militarilor, dar și familiilor lor pentru că îi susțin în continuare. „Încă de la începuturi ați fost cei care ați luptat pentru sănătatea și siguranța oamenilor, aflându-vă în linia întâi. Ne-am unit forțele pentru țară și am demonstrat că poporul poate oricând și în orice condiție să se bazeze pe militari. Astăzi, mă adresez în special familiilor voastre, care în tot acest timp v-au dus lipsa și chiar și acum, de ziua voastră, pentru că în armată activitățile nu se opresc niciodată, continuă să vă susțină”, se arată în mesajul ministrului.

Distribuie