4 februarie 2021 – Ziua mondială de prevenire a cancerului, cu genericul „Sunt și voi face”

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual pe 4 februarie, începând cu anul 2000, la iniţiativa Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, cu scopul conștientizării, educației și realizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Sunt și voi face” este un apel la acțiune, care solicită angajament personal și reprezintă puterea acțiunilor individuale întreprinse acum pentru a avea impact asupra viitorului.

În fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, adunând oameni din diferite comunități și organizații în instituții de educație, spitale, piețe, parcuri, săli comunitare, lăcașuri de cult, pe străzi, în mediul online și acționând ca un memento puternic pentru fiecare în vederea conștientizării faptului că toți avem un rol de jucat în reducerea cu o treime a numărului deceselor premature cauzate de cancer și boli necomunicabile până în anul 2030.

Anual, cancerul provoacă peste 9,6 milioane de decese la nivel mondial. Până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor trece de pragul de 13 milioane anual. Aceasta înseamnă mai multe decese decât cele provocate de HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

În Republica Moldova, situația epidemiologică prin cancer este nefavorabilă. Astfel, în a.2019 incidența prin cancer a fost de 285,2 cazuri la 100 mii locuitori, în cifre absolute atingând cifra de 10112 persoane, fiind în creștere comparativ cu a.2018 – 282,7 cazuri la 100 mii locuitori, sau 10021 bolnavi. Prevalența prin tumori maligne în anul 2018 a fost de 58182 în cifre absolute (1641,2 la 100mii locuitori), cu o creștere până la 60291cifre absolute (1700,7 la 100mii locuitori) în anul 2019.

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În perioada anilor 2012 – 2019 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 173,0 cazuri la 100 mii de locuitori în 2018 -2019.

În cifre absolute, au fost 6133 decese în anul 2018 și 6132 decese în anul 2019. Evaluarea mortalității prin cancer în funcție de sex, denotă faptul că în rândul bărbaţilor nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.

În anul 2013, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Planul de Acţiune Globală pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile pentru perioada anilor 2013-2030 şi își propune o reducere cu 25% a mortalității premature prin cancer la nivel global.

Activitățile de sensibilizare se vor axa pe comunicarea factorilor de risc și pericolul cancerului pentru sănătate și viață, măsurile principale de prevenție și depistare precoce. Anul 2021 marchează punctul final al acestei campanii.

Ce puteți face pentru a reduce riscul apariției cancerului:

  • Mențineți greutatea corporală în limite normei pe tot parcursul vieții;
  • Adoptați un stil de viață sănătos, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi;
  • Limitați consumul de alimente cu conținut crescut de grăsimi și conținut scăzut de fibre. Evitați băuturile îndulcite;
  • Consumați multe fructe, legume și cereale;
  • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată;
  • Limitați consumul de băuturi alcoolice;
  • Limitați consumul de sare și alimente procesate;
  • Nu fumați. Evitați expunerea Dvs. și a copiilor la fumul de țigări;
  • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete;
  • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Prin creșterea alfabetizării publice și politice și a conștientizării problemei cancerului, reducem frica, sporim înțelegerea, risipim miturile și concepțiile greșite și schimbăm comportamentele și atitudinile. Accesul egal la prevenirea, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.

Timpul nostru de a acționa este acum.

Distribuie