5 obiective cultural-istorice din stânga Nistrului și 5 din dreapta vor fi restaurate cu bani europeni.

În urma consultării publicului și experților în domeniu, Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, a selectat 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor beneficia de lucrări de restaurare.

Pe malul drept al râului Nistru, obiectivele selectate sunt:

  1. Moara de vânt din satul Gaidar
  2. Proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film
  3. Turnul de apă din Șoldănești
  4. Cavoul familie Macri din Dubăsarii Vechi
  5. Muzeul din Doroțcaia

Obiectivele de pe malul stâng al râului Nistru sunt:

  1. Sinagoga din satul Rașcov
  2. Aula Colegiului de Arte din orașul Bender
  3. Turnul vânturilor din Stroești (Stroenți)
  4. Biserica din satul Rașcov
  5. Moara de apă din satul Beloci.

Procesul de selectare a început în ianuarie 2020, cu un apel de depunere a ideilor de proiecte. În urma acestuia, la sfârșitul lunii februarie 2020, au fost înregistrate 248 de propuneri. Grupul de Monitorizare a Patrimoniului Cultural, din care fac parte experți locali și internaționali, creat în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, a ales 30 de obiective. Acestea au fost vizitate de specialiști, pentru o documentare mai minuțioasă.

Ulterior, 16 proiecte au fost supuse unui proces public de votare, care s-a încheiat pe 3 august și care a înregistrat circa 37.000 de voturi.

La rândul lor, specialiștii Grupului de Monitorizare a Patrimoniului Cultural au analizat fiecare obiectiv prin prisma importanței sale cultural-istorice, a urgenței lucrărilor de restaurare și a principiilor de consolidare a încrederii.

Lista finală a proiectelor care vor fi restaurate cu ajutorul Uniunii Europene reprezintă în proporție de 50% votul publicului și 50% – decizia experților.

În continuare, echipa Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, va semna memorandumurile de înțelegere cu instituțiile care gestionează obiectivele cultural-istorice.

Ulterior, vor fi elaborate schițele de proiect și vor fi inițiate lucrările de restaurare a construcțiilor, în conformitate cu regulamentele locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

Distribuie