70 de milioane de lei pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate

Foto: gov.md

Guvernul în exercițiu a aprobat astăzi Hotărârea de a aloca 70 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru organizarea și desfașurarea alegerilor parlamentare anticipate, stabilite pentru 11 iulie 2021. 

Mijloacele financiare urmează a fi transferate în conturile Comisiei Electorale Centrale de către Ministerul Finanțelor care va asigura finanțarea cheltuielilor pe măsura documentelor de plată. Totodată, Hotărârea prevede revizuirea de către CEC a devizului estimativ de cheltuieli  planificat pentru organizarea alegerilor, în vederea diminuării acestuia. 

„Felicit membrii CEC și membrii Guvernului pentru această soluție, de a aloca o sumă cu care membrii CEC să înceapă activitatea de organizare a scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie 2021. Sunt conștient de situația în care suma alocată astăzi se va dovedi a fi insuficientă pentru cheltuielile suportate de CEC, vom discuta și vom căuta noi posibilități financiare pentru asigurarea desfășurării scrutinului parlamentar anticipat”, a precizat prim-ministrul interimar,  Aureliu Ciocoi. După alocarea acestor resurse financiare, în Fondul de Rezervă al Guvernului vor rămâne cca 28 milioane de lei.

În cadrul ședinței de astăzi, miniștrii Ion Perju și Pavel Voicu au anunțat despre riscurile ministerelor din subordine de a rata unele granturi și împrumuturi financiare din cauza imposibilității juridice de semnare a acordurilor internaționale pentru valorificarea acestora. Anterior, Parlamentul a aprobat o inițiativă legislativă de a atribui compentențele Guvernului în demisie pentru incheierea tratatelor internaționale ce ar valorifica proiectele de asistență financiară, care până la moment încă nu a fost promulgată de președinție.  

Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a negociat un acord de finanțare între Republica Moldova și Banca Internațională pentu Reconstrucție și Dezvoltare (grant de 3,1 milioane dolari) destinate mangamentului durabil al terenurilor, pe care nu îl poate accesa. Similar în cazul acordului de împrumut cu BIRD, în valoare de 26 milioane de euro, dar și a unui Acord de finațare în valoare de 15 milioane de euro – mijloace financiare necesare pentru implementarea unui program de aprovizionare cu apă și sanitație în localități din Soroca, Rîșcani, Comrat, UTA Găgăuzia și Cahul. „Implementarea nu va începe întrucât nu ni se oferă dreptul de semnare și negociere a acestor acorduri”, a precizat Ion Perju.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne a declarat că și MAI a obținut un grant nerambursdabil din partea Japoniei în valoare de 19,2 milioane de dolari, din care urma să fie achiziționate 19 autospeciale pentru stingerea incendiilor și autoscări. Însă există riscul să piardă aceste donații din același motiv.

În context, premierul interimar a recomandat MADRM și MAI să încerce negocierea cu instituțiile donatoare în sensul extinderii perioadei limite și eventuala semnare a acestor acorduri. Totodată, Aureliu Ciocoi a dat asigurări că va demara discuții cu aparatul președinției în scopul identificării unei soluții rapide a acestui impas care să permită Guvernului în demisie semanrea acordurilor de finanțare internațională și ajustarea cadrului juridic în acest sens.

Distribuie