75 de copaci au fost plantați la Chișinău pentru a marca 75 de ani ai ONU

Foto: madrm.gov.md

La Grădina Botanică din Chișinău, astăzi, au fost plantați 75 de copaci, astfel a fost creată „Aleea ONU” cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Organizației Națiunilor Unite și în scopul susținerii inițiativei cu genericul „75 de ani ONU – 75 copaci UNAI ODD 7”. Inițiativă lansată de Centrul de dezvoltare și politici energetice (KEPA) al Universității Naționale și Kapodistriene din Atena și susținută de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

La eveniment au participat oficiali ai Guvernului Republicii Moldova, ai ONU în Republica Moldova,  Academiei de Științe, Institutului de Ecologie și Geografie, Primăriei municipiului Chișinău, FAO, Administrația Grădinii Botanice, etc..

 „Această inițiativă este menită să contribuie la conștientizarea problemelor ce vizează schimbările climatice și protecția mediului, energia verde, dar și pentru a ajuta mediul înconjurător, prin măsuri simple întreprinse la nivel local pentru reînverzirea planetei, cu implicarea comunității academice, autorităților publice și a populației per ansamblu. Crearea unei alei tematice ”Aleea ONU” este, de fapt, o recunoștință pentru suportul acordat de ONU Republicii Moldova prin susținerea numeroaselor programe de dezvoltare în beneficiul cetățenilor și o contribuție grăitoare apelului făcut de Secretarul General ONU privind plantarea unui milion de arbori pentru a spori ambiția de a aborda schimbările climatice prin acțiuni concrete și măsurabile”, a subliniat ministrul Ion PERJU.

Pentru crearea „Aleea ONU” au fost alocate surse financiare din Fondul Ecologic Național (FEN), circa 400 mii lei, valoarea totală a investiției fiind de circa 435 mii lei, restul banilor necesari au constituit contribuția Grădinii Botanice.

„Este simbolic faptul că evenimentul derulează în ajunul Zilei Internațională a Biodiversității, or, biodiversitatea nu este un lux, ci o premisă fundamentală pentru bunăstarea noastră și a generațiilor viitoare. Anume din acest considerent astăzi, au fost plantați stejari, pentru că stejarul este personificarea puterii, înțelepciunii și longevității, iar conform mai multor surse, cel mai vechi stejar din lume are aproximativ 1.500 de ani”, a subliniat ministrul PERJU.  

La rândul său, Coordonatorul rezident al ONU în Republica Moldova, Simon SPRINGETT, a menționat că: „Alegerea locației nu a fost întâmplătoare, dat fiind faptul că sute de chișinăuieni și oaspeți ai capitalei se refugiază în zilele de odihnă în acest colț de natură, iar echipa Grădinii Botanice Naționale depune eforturi consistente în menținerea acesteia. Este o oportunitate de a reflecta la trecut și oportunitățile de viitor, de a recunoaște importanța solidarității naționale și globale pentru a lăsa un viitor mai bun generațiilor viitoare. Plantarea copacilor ne conectează cu generațiile viitoare, iar  având grija de a  le lăsa la fel de multe câte am moștenit”.

Distribuie