8 februarie – Ziua Siguranței pe Internet 2022

În fiecare an, la 8 februarie este marcată Ziua Siguranței pe Internet, cu genericul „Împreună pentru un internet mai bun”. Scopul Zilei Siguranței pe Internet este acela de a mobiliza cetățenii, societatea civilă, companiile, autoritățile și publicul larg să asigure un internet mai bun și mai sigur pentru tinerii utilizatori de Internet.

An de an, ziua de 8 februarie a crescut în importanță și popularitate, fiind celebrată în circa 200 de țări din întreaga lume. În școlile din Republica Moldova această zi este marcată din anul 2012 prin organizarea unui șir de acțiuni la care participă elevii, părinții acestora și cadrele didactice. Astfel, în perioada 08-11 februarie 2022, în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal publice și private din țară se vor desfășura activități de promovare a utilizării Internetului într-un mod util şi sigur. Vor avea loc sesiuni de informare pentru elevi, profesori și părinți, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte cu privire la netichetă, riscurile utilizării internetului prin plasarea conținutului cu caracter personal, pericolul grooming-ului și cyberbullying-ului, explorarea sigură a Internetului, gestionarea situațiilor neplăcute etc.

Ministerul Educației și Cercetării încurajează participarea la activitățile desfășurate în cadrul instituțiilor de învățământ prin conexiune online a reprezentanților Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică și Serviciilor raionale/municipale de Asistență Psihopedagogică, Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, Direcția Securitate Publică al IGP, Centrului Internațional „La Strada”, ai organizațiilor obștești active în domeniul protecției drepturilor copilului în spațiile virtuale, precum și celor din companiile furnizoare de servicii Internet etc.

De asemenea, Centrul Internațional ,,La Strada”, care deține calitatea de Comitet Național SID în Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu susținerea financiară a Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, a dat startul campaniei de informare cu privire la siguranța în mediul virtual. Pe parcursul câtorva săptămâni vor avea loc mai multe evenimente, activități, concursuri și proiecte în domeniul siguranței online. Acțiunile organizate în cadrul acestei campanii vor contribui la consolidarea eforturilor adulților în vederea creării unui spațiu sigur pentru copii în mediul online și în scopul prevenirii oricăror forme de abuz a copiilor în spațiul virtual. Aceste evenimente și activități se regăsesc pe platforma digitală https://siguronline.md.

Ministerul Educației și Cercetării informează că, în contextul marcării Zilei Siguranței pe Internet, a fost lansat concursul „Împreună, pentru un Internet mai bun”. Scopul ediției din acest an a concursului este de a implica copiii din clasele gimnaziale și părinții acestora în activități de promovare a utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online, fortificând astfel parteneriatul școală – elev – familie. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până la data de 4 martie 2022. Mai multe detalii despre acest concurs pot fi găsite aici.

În scopul implementării modelului de școală sigură online, în anul 2021 au fost elaborate și aprobate Standardele de protecție și siguranță a copiilor/elevilor în mediul online (Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 872/2021). În anul de studiu 2021-2022, șase instituții de învățământ din țară pilotează aceste Standarde. În acest sens, au avut loc sesiuni de instruire a conducerii, profesorilor și psihologilor școlari din aceste instituții, au fost elaborate diverse materiale informaționale și ghiduri pentru cadrele didactice și psihologii școlari.

Amintim că activitățile menționate mai sus sunt desfășurate în baza Acordului de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării și AO CI „La Strada”, semnat la 21.10.2020.

Distribuie