80% dintre infecții se transmit prin mâinile MURDARE! 15 octombrie – Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini

Anual, în data de 15 octombrie este marcată Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini, care este dedicată activității de spălare a mâinilor cu săpun ca o modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și de salvare a vieților.

Această zi a fost lansată în anul 2008 de Parteneriatul Global pentru spălarea mâinilor prin activitatea de spălare a mâinilor a peste 120 milioane de copii din peste 70 de țări ale lumii și este o oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun în momente critice.

Din 2008, lideri comunitari și naționali, în contextul acestei zile, au distribui informații despre spălarea mâinilor, au construit chiuvete și robinete pentru a demonstra simplitatea și valoarea mâinilor curate.

Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini este susținută de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice. Tematica evenimentului din acest an este „Igiena mâinilor pentru toți” și face un apel către întreaga societate către acțiune pentru a face igiena mâinilor o realitate pentru toți, în special în contextul pandemiei actuale, care poate fi controlată inclusiv prin această metodă simplă și elementară a igienei personale.

Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a noului coronavirus și astfel îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%. De asemenea, această procedură simplă poate reduce bolile diareice cu 30% – 48%.

În Republica Moldova, conform studiului viziunilor comportamentale privind COVID-19, peste 90% din populația adultă susține că a respectat una din  principalele măsuri de prevenire a infecției: spălarea mâinilor cu săpun timp de 20 de secunde.

Accesul la facilități de spălare a mâinilor, săpun și apă atât în gospodării, cât și în locurile publice, instituțiile medicale și școli este un prim pas important, dar acest lucru trebuie completat cu acțiuni de schimbare a comportamentului spălării mâinilor la nivel individual și social, astfel încât spălarea mâinilor să devină un obicei pe termen lung și o normă.

Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini din acest an face apel la țări să marcheze igiena mâinilor ca parte importantă a răspunsului COVID-19 și, în același timp, să înceapă să planifice crearea viitorului. Odată ce criza imediată s-a încheiat, țările vor trebui să își consolideze sistemele de igienă. Acest lucru îi va ajuta să controleze COVID-19, să prevină alte boli emergente noi și să lupte împotriva provocărilor pe termen lung, cum ar fi bolile diareice.

Pandemia COVID-19 ne reamintește că una dintre cele mai eficiente modalități de a opri răspândirea unui virus este și una dintre cele mai simple: igiena mâinilor. Aceasta nu doar ne protejează de contractarea bolii, ci și stopează transmiterea către alte persoane.

Implică-te și tu: transformă spălatul pe mâini într-un obicei și ajută astfel la controlul pandemiei actuale.

Distribuie