A fost instituită starea de urgență în sănătate publică. Măsurile care trebuie respectate

Începând cu 29 aprilie 2021, se instituie stare de urgență în sănătate publică la nivel național, potrivit hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

În acest context, au fost stabilite măsuri de prevenire şi control a infecției COVID-19, aplicabile la nivel național. Nerespectarea  acestora constituie pericol pentru sănătatea publică.

Astfel, purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, inclusiv în transportul public e obligatorie. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Rămâne valabilă măsura privind respectarea distanței fizice între persoane de minim 1m, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei alte distanțe între persoane ori în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public. La fel, cetățenii vor trebui să respecte regulile de igienă a mâinilor, de igienă respiratorie, precum și regimul de autoizolare în cazul persoanelor cărora li se stabilește regimul respectiv.

Pentru trecerea frontierei de stat, la intrarea în țară,  se va prezenta testul PCR negativ la Covid-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, sau completarea fișei epidemiologice și respectarea celor două săptămâni de autoizolare.

Desfășurarea activității cultelor religioase va avea loc cu respectarea strictă a măsurilor de protecție, precum: admiterea unui număr limitat de persoane cu asigurarea respectării a distanței de 2 m între persoane, efectuarea triajului observațional, neadmiterea consumului de alimente și purtarea măștii de protecție obligatorie.

Totodată, organizarea și efectuarea programării populației pentru imunizarea împotriva COVID-19 în zilele de luni-sâmbătă, în intervalul orar 09.00 –18.00, e o măsură obligatorie.

Documentul integral cu măsurile dispuse de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova îl puteți consulta aici.

Distribuie