A fost lansată o nouă fază a proiectului de abilitare digitală a vârstnicilor cu ajutorul tinerilor

Împreună cu UNFPA Moldova, Fundația Moldcell, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, HelpAge International Moldova,  a fost lansată o nouă fază a proiectului privind abilitarea digitală a vârstnicilor cu ajutorul tinerilor voluntari, în special pe timp de pandemie.

Astfel, alte 100 de persoane în etate din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca, Leova, Orhei și Strășeni vor primi telefoane mobile conectate la internet și vor învăța împreună cu tinerii voluntari cum să le utilizeze. Menționăm că la prima etapă, beneficiari ai proiectului au fost 200 de personate în etate.

Prezent la evenimentul de lansare a noii faze a programului sub genericul ”Abilitățile digitale conectează generații”, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, a declarat:

”Vom sprijini în continuare acest proiect, care s-a dovedit extrem de necesar, în special în contextul pandemiei COVID-19, când multe activități au trecut în mediul online și o parte din cetățeni, inclusiv persoane în etate s-au simțit izolate. Proiectul a contribuit la facilitarea comunicării și informării acestor persoane, la promovarea dialogului intergenerațional și nu în ultimul rând, a oferit posibilitatea de a accesa unele servicii publice. Mulțumim partenerilor UNFPA, Casei ONU, Fundației Moldcell, organizației HelpAge și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, pentru tot suportul oferit”.

”Ne bucurăm să extindem acest program lansat în 2020 ca răspuns al UNFPA la pandemia COVID-19. Am demonstrat că o criză fără precedent poate genera oportunități, așa cum a fost și cazul acestui proiect important. În condițiile în care R. Moldova îmbătrânește, iar fiecare a 5-a persoană are peste 60 de ani, proiectul intergenerațional care unește vârstnicii și tinerii contribuie și la reziliența demografică, promovând incluziunea socială, solidaritatea, reducerea decalajului digital dintre generații și asigurarea dreptului fiecărei persoane, indiferent de vârstă sau statut social, de a trăi o viață demnă și sănătoasă”, a menționat Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA în R. Moldova.

 “Pentru Elveția, principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă este esențial. Prin acest proiect susținem femeile în vârstă și femeile cu dizabilități. Astfel, promovăm incluziunea socială, dar și dialogul dintre generații, pentru reducerea decalajului digital dintre tineri și vârstnici, dar și pentru promovarea îmbătrânirii active și sănătoase”, afirmă directoarea Biroului de cooperare al Elveției în Moldova, Caroline Tissot. Ea mai subliniază importanța parteneriatelor dintre organizațiile internaționale, precum ONU și sectorul privat, societatea civilă și autorități.

Irina Străjescu, directoare executivă, Fundația Moldcell, a adăugat:  ”În pandemia de COVID-19, noi am fost conectați la realitate, având acces la Internet, cu ajutorul aplicațiilor, însă bunicii noștri – mai puțin, în special cei care nu au prin preajmă nepoți. Cu acest proiect prin care conectăm generațiile, ne bucurăm să promovăm R. Moldova în comunitatea internațională”.

Liuba Golub, în vârstă de 79 de ani, din satul Cinișeuți, raionul Rezina este printre vârstnicii care a ținut pentru prima dată în mâini un telefon.

”Recunosc, la început am ezitat, dar acum ne-am împrietenit. Nu am copii și nici soț, iar pe timp de pandemie, telefonul m-a ajutat să nu mă simt singură – cu ajutorul lui verific prognoza meteo, telefonez doctorii pentru consultații și comunic cu rudele. Încurajez persoanele de vârsta mea să nu le fie frică de tehnologiile informaționale, ele ne ajută să depășim izolarea.”, a spus Liuba Golub.

”Mă bucur că vârstnicii cu care am colaborat s-au arătat deschiși spre ceva nou. Le transmit tuturor să nu le fie frică – comunicând, vom învăța unii de la alții.”, a menționat  Andrei Condrașov, 16 ani, s. Cinișeuți, r. Rezina, voluntar în cadrul programului.

Menționăm că proiectul a fost inițiat în anul 2020, drept răspuns la pandemia COVID-19, pentru a susține promovarea dialogului intergenerațional și incluziunea digitală a vârstnicilor. Conform datelor colectate în cadrul Studiului Generații si Gen realizat în anul 2020, doar 34% din populația cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 ani au utilizat Internetul, în comparație cu 82% din cei cu vârsta de 15-59 ani. Programul își propune să reducă decalajul digital dintre tineri și vârstnici și să promoveze îmbătrânirea activă și sănătoasă în R. Moldova.

Distribuie