A fost publicat raportul Examene și Evaluări Naționale 2021

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a publicat astăzi raportul Examene și Evaluări naționale 2021. Documentul conține date complexe și analiza rezultatelor evaluărilor finale la toate treptele de școlarizare – învățământ primar, gimnazial și liceal.  Totodată, raportului conține o prezentare a evoluției rezultatelor examenului național de bacalaureat pentru sesiunile din anii 2014-2021. Datele au fost discutate astăzi în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene. 

Amintim că în sesiunea de bacalaureat din anul curent, 93,98% dintre candidații din licee au promovat examenul național, rata de promovare fiind aproximativ aceeași comparativ cu sesiunea 2019. În același timp, în 108 licee se atestă o rată de promovare de 100%.

La examenul național de bacalaureat, sesiunea 2021, au fost admişi 10914 candidați din licee teoretice, 4601 candidați din colegii/centre de excelență, 187 de candidați din universități, 342 de candidați care s-au înscris în regim de externat și 169 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total 16213 candidați. A fost eliminat pentru fraudă 1 candidat. Au promovat examenul de bacalaureat 12.880 (79,44%) de candidaţi. Rata totală de promovare este cu 2.45 puncte procentuale mai mare față de anul 2019.

17 licee, comparativ cu 10 în anul 2019, au obținut rezultate foarte bune, având media la examenul național de bacalaureat mai mare sau egală cu  8,00.  În 57 de licee media la examenul național de bacalaureat este mai mare sau egală cu 7,5, iar în 162 de licee este atestată o medie mai mare sau egală cu 7,00. Doar în 6 licee media este mai mică decât 6.

Rata de promovare a candidaților din licee de la profilul real este una similară cu cea a candidaților de la profilul umanist. Totodată, candidații de la profilul real care au promovat examenul național de bacalaureat au obținut medii generale mai mari decât colegii lor de la profilul umanist. 

În 41 de licee teoretice, comparativ cu 87 în anul 2019, media pe treapta de liceu este mai mare cu cel puţin 1,5 puncte decât media la examenul național de bacalaureat, dintre care în 5 licee cu cel puţin 2 puncte și într-un singur liceu cu cel puţin 2,5.

Chiar dacă pentru candidații din colegii și centre de excelență examenul național de bacalaureat nu reprezintă etapa finală a studiilor, jumătate dintre ei au promovat examenul. 

Rata de promovare pentru candidații care au finalizat cursul liceal în acest an în colegii/centre de excelență la profilul real este de 37.38%, iar pentru candidații de la profilul umanist – 86.30%. Majoritatea candidaților de la profilul umanist din colegii/centre de excelență studiază în instituții cu profil pedagogic. Media aritmetică a mediilor obținute la examenul național de bacalaureat de către absolvenții de la profilul real și profilul umanist este una similară.

Ca și în alți ani, raportul integral poate fi găsit pe pagina Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare: ance.gov.md/ Transparența.

Sesiunea de examene 2021, organizată în condițiile pandemiei de COVID-19, s-a desfășurat .în condiții de maximă securitate, prin efortul comun al Ministerului Educației și Cercetării, Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, Centrelor de bacalaureat, instituțiilor de învățământ, cadrelor didactice și de conducere, elevilor, părinților.

Evoluția rezultatelor înregistrate la examenul național de bacalaureat pentru anii 2014-2021 poate fi găsită aici.

Distribuie