Achiziția în valoare de 500 de milioane de lei, inițiată de fosta conducere a Agenției Servicii Publice, a fost stopată

Achiziția în valoare de 500 de milioane de lei, inițiată de fosta conducere a Agenției Servicii Publice, a fost stopată de noua conducere a instituției, în urma unei verificări efectuate de Corpul de control al prim-ministrului. Decizia a fost anunțată astăzi, în cadrul unui briefing susținut de prim-ministrul Natalia Gavrilița și directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu. 

Corpul de control al prim-ministrului a depistat în cadrul unei verificări mai multe nereguli legate de această achiziție. Astfel, licitația nu era inclusă în planul de achiziții anual al instituției, iar procesul a fost desfășurat cu multiple încălcări ale legii, inclusiv legate de termenele de publicare a anunțului, modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor-limită pentru depunerea ofertelor. Achiziția a fost organizată în grabă, deși stocurile ASP de blanchete pentru pașapoarte și cantitatea de blanchete disponibilă conform contractelor deja semnate asigurau pașaportizarea fără probleme pentru cel puțin un an înainte. Există un decalaj enorm în valoarea ofertelor, fapt care denotă că inițiatorii licitației ar fi admis nereguli la întocmirea caietului de sarcini.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul briefingului: „Am suficiente motive să consider această schemă drept una de corupție și delapidare, făcută în detrimentul cetățenilor și în folosul unui grup restrâns de persoane”.

Dosarul cu documentele ridicate de Corpul de Control al Prim-ministrului urmează a fi trimis Procuraturii pentru inițierea unei anchete.

În cadrul aceluiași briefing, Directorul Agenției Servicii Publice a anunțat ieftiniri la o serie de servicii oferite de instituție. Este vorba de revenirea la grila de prețuri anterioară scumpirilor operate de Guvernul Chicu. Reducerea de prețuri la serviciile ASP ar urma să fie propusă în următoarele săptămâni:

„Vor urma mai multe ieftiniri, inclusiv bazate pe trecerea unor servicii în regim online și pe prețul corect pe care urmează să îl contractăm pentru blanchete la următoarea licitație”.

Mircea Eșanu a declarat că în timpul apropiat urmează să fie anunțată o nouă licitație pentru achiziționarea de blanchete pentru pașapoarte.

Distribuie