Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie, Maestru în Artă, împlinește astăzi 61 de ani

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961 în localitatea Molnița, regiunea Cernăuți. A început să studieze muzica la şcoala de muzică din orașul Herța. Apoi îşi continuă studiile la Colegiul de Muzică „Stefan Neaga”. În 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestra populară.

Cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a ansamblului „Busuioc Moldovenesc” şi-a început-o în anul 1985.

Cea de a doua facultate a absolvit-o în anul 1997 la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea – dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet de la Chișinău. În perioada 2001-2002 își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998 colaborează, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

A colaborat fructuos cu Grupul „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, precum România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie ș. a.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.

Distribuie