Acordul privind transportul aerian dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA a fost parafat

Foto: mei.gov.md

În premieră, Republica Moldova și SUA vor avea un Acord bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies” (Cer deschis). Acordul bilateral dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii a fost parafat pe 3 noiembrie a.c.

Documentul stabilește, pentru prima dată, cadrul de cooperare în domeniul transporturilor aeriene dintre cele două state, reflectând principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, normele privind siguranța și securitatea pasagerilor, taxele și certificatele de navigabilitate și competență.

Intrarea în vigoare a Acordului „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din SUA, va contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova și diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău. Pe de altă parte, acesta va avea un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, facilitarea cooperării investiționale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. De asemenea, înființarea unui spațiu aviatic deschis cu SUA va aduce beneficii economice impunătoare pentru țara noastră prin creșterea traficului de pasageri, dar și prin sporirea competiției pe piață aeronautică autohtonă.

În baza acordului parafat, companiile aeriene cargo moldovenești vor putea deja efectua curse aeriene spre SUA. Procesul de examinare și parafare a Acordului a fost accelerat de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, după ce, în luna aprilie a anului operatorii aerieni au solicitat suport în obținerea autorizațiilor necesare pentru efectuarea zborurilor spre SUA.

Menționăm că inițierea negocierilor asupra Acordului, propus de partea americană, a fost dispusă prin HG 267/28.03.2018. În urma unui schimb de corespondență între părți, pe 2 noiembrie 2020, MEI a recepționat de la Ambasada SUA, textul Acordului parafat pentru a fi examinat de partea moldovenească.

Distribuie