Ai achitat amenda de 22.500 de lei? Poți lua banii înapoi

Redactor: Diana Enache

Persoanele amendate în perioada pandemiei, care au achitat 22.500 de lei, dar care nu sunt de acord cu amenda primită, potrivit deciziei Curții Constituționale, se pot adresa în instanță pentru micșorarea amenzii. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Altfel de cuvinte

Cartea de aur

Dimineața pe plai

Escapada de weekend

Versuri matinale

„Înalta Curte a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 u.c. Cei care deja au achitat amenda au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă această amendă, dar nu voi pune mîna în foc, să spun cu siguranță, pentru că-s detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atîta, statul va restitui banii”, a declarat premierul Ion Chicu.

În același timp, Ion Chicu consideră că în perioada stării de urgență au fost cazuri unice când oamenii poate au traversat parcul și au fost amendați de polițiști, transmite unimedia.info. „Eu pot să admit că a fost un caz sau două, că o persoană a traversat parcul singur și polițistul inconștient i-a aplicat fără niciun motiv, amenda de 22 de mii de lei. Nu pun mîna în foc”, a precizat Chicu.

Amintim că la 30 iunie curent, magistrații CC au declarat neconstituțional textul din articolul 76 prim, alineatul 1 din Codul Contravențional, „de la 450”, care presupune că persoanele fizice ce „nu respectă măsurile de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, se sancționează cu cel puțin 22.500 de lei. Până la modificarea textului de lege declarat neconstituțional, limita minimă pentru contravenția respectivă va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, alineatul 2, Codul Contravențional, adică 50 de lei.

Distribuie