Artista plastică Valentina Rusu – Ciobanu a aniversat 100 de ani de la naștere

Foto: mecc.gov.md

Muzeul Național de Artă a Moldovei a inaugurat expoziția aniversară „Valentina Rusu – Ciobanu – 100 de ani de la naștere”. Expoziția se înscrie în suita de evenimente organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani a artistei plastice Valentina Rusu-Ciobanu.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a menționat că Valentina Rusu – Ciobanu, prin discursul plastic şi proba capacităţii creatoare susţinute în viaţa culturală, ocupă o treaptă importantă în evoluţia artei, ca precursor cert a ceea ce astăzi numim postmodernitate. „Pictura sa a trecut proba timpului, a supraviețuit cataclismelor istoriei, presiunilor ideologice și rămâne actuală și acum.Creaţia plastică a Valentinei Rusu Ciobanu este parte componentă a nenumăratelor colecţii publice şi private din lume, este obiectul şi subiectul unor abordări importante ale criticilor de artă din ţară şi de peste hotare picturile ei readuc în actualitate responsabilitatea și dragostea pentru pictură.”, a afirmat oficialul.

Menționăm că expoziția aniversară „Valentina Rusu – Ciobanu – 100 de ani de la naștere” poate fi vizitată de către publică până pe data de 15 decembrie.

Tot astăzi, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a vernisat expoziția de (c)arte „Valentina Rusu Ciobanu: 10 portrete de scriitori din colecția Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” la 100 de ani de la nașterea artistei”.

Expoziția conține portretele scriitorilor Alecu Russo, Constantin Stamati, Aureliu Busuioc, Igor Crețu, Ion C. Ciobanu, Ion Druță, Vlad Ioviță, Grigore Vieru, Vera Malev, Nicolai Stavostin și compoziția A.S. Pușkin și C. Stamati. Fiecare portret este însoțit de o selecție din cărțile autorului.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920, în Chișinău. În anul 1937 alege să-și facă studiile la Școala Belle-Arte din Chișinău, clasa profesorilor Alexandru Plămădeală şi August Bayllaire, după care la începutul anilor `40 urmează studiile la Academia de Arte Frumoase din Iași, clasa Maestrului Corneliu Baba. Îşi finalizează studiile artistice coborând cu o treaptă la Şcoala Republicană de Arte Plastice din Chişinău, clasa profesorului Ivan  Hazov.

Pe parcursul creaţiei a organizat numeroase expoziţii personale şi a participat la diverse manifestări artistice – expoziţii şi tabere internaţionale de creaţie, fiind menţionată cu mai multe distincţii de stat: Medalia de argint a EREN, 1966; Premiul de stat, 1974; Ordinul „Insigna de Onoare”, 1961; Maestru Emerit în Artă (1980) şi Artist al poporului din RSSM, 1985; Ordinul Republicii, 1996; Premiul pentru întreaga activitate şi prosperarea artelor plastice, 1998, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria C – „Artele plastice“ (2020) fiind acordat de Preşedintele României, Claus Iohanis.

Distribuie