Asigurarea socială a cetăţenilor Republicii Moldova care muncesc legal în Regatul Spaniei

Foto: cnas.md

La 21 aprilie, curent, a demarat cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Regatul Spaniei și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului. Negocierile se vor desfășura în perioada 21-22 aprilie 2021 în format online.

Delegaţia fiind compusă din experţi în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante. Aranjamentul Administrativ stipulează condiţii şi norme privind implementarea practică a Acordului dintre cele două state, în special, în ceea ce priveşte stabilirea, totalizarea perioadelor de asigurare, precum şi plata pensiilor şi prestaţiilor sociale persoanelor asigurate.

Acordul prenotat garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Regatului Spaniei dreptul  la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal. Adică persoanele care au activat legal vor avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 14 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principii europene de proporţionalitate: cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, în baza cărora beneficiază de prestații sociale stabilite de CNAS 1100 persoane.

Distribuie