Banca Mondială ajută Moldova să achiziționeze vaccinuri împotriva COVID-19

Foto: msmps.gov.md

Banca Mondială a aprobat Finanțarea Adițională în suma de 24,8 milioane EUR pentru Proiectul „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, care va susține Guvernul Republicii Moldova în asigurarea accesibilă și echitabilă a populației cu vaccinuri împotriva COVID-19.

Finanțarea Adițională (FA) va susține achiziționarea vaccinurilor eligibile împotriva COVID-19 cu scopul de a acoperi 30% din populație pe parcursul etapelor 2 și 3 ale vaccinării. De asemenea, în cadrul Finanțării va fi oferit suport de ordin tehnic și financiar  pentru a vaccina 50% din cetățenii Republicii Moldova.

Achiziția vaccinurilor  va fi realizată din diferite surse, inclusiv achiziționarea directă de la producători, achiziționarea prin intermediul platformei COVAX și achiziționarea din alte state a stocurilor excesive de vaccinuri, ținând cont de raportul calitate-preț, standardele de reglementare, capacitatea sistemului național de imunizare, precum și de durata de livrare. În cadrul FA va fi oferită finanțarea inițială pentru achiziționarea vaccinurilor și desfășurarea vaccinării într-un mod sigur și eficient cât mai curând posibil, dar în același timp Banca Mondială recunoaște că la nivel global se atestă o cerere excesivă de vaccinuri.

„Finanțarea Adițională în cadrul Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, lansat de noi cu un an în urmă, vine la un moment crucial în lupta cu pandemia,”a declarat Anna Akhalkatsi, Directorul de Țară al Băncii Mondiale în Moldova. „Pentru a salva viețile cetățenilor, Moldova are nevoie de acces la vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 pe piața globală, și Banca Mondială este aici pentru a o ajuta”.

Populația va beneficia gratis de toate vaccinurile împotriva COVID-19. Desfășurarea etapelor de vaccinare va fi ghidată de Planul Național de Imunizare împotriva COVID-19, care identifică grupurile prioritare pentru vaccinare în conformitate cu cadrul elaborat de către Grupul Consultativ Strategic de Experți în Imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). FA contribuie la un răspuns extins la pandemie, susținut, de asemenea, de către ceilalți parteneri de dezvoltare (inclusiv OMS, UNICEF, Gavi și Fundația Globală) și coordonat de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Banca Mondială, una din cele mai mari surse de finanțare și cunoștințe pentru state în curs de dezvoltare, întreprinde măsuri rapide și de amploare pentru a ajuta statele respective să răspundă la impactul pandemiei COVID-19 în domeniul social, economic și medical. Aceasta include alocarea a 12 miliarde USD spre a ajuta statele cu venituri mici și mijlocii să achiziționeze și să distribuie vaccinuri împotriva COVID-19, teste și mijloace de tratament, precum și să consolideze sistemele lor de vaccinare.

Distribuie