CC: Președintele poate fi demis sau suspendat din funcție, dacă nu acceptă candidatura la funcția de premier

Redactor: Diana Enache

Șeful statului poate fi demis sau suspendat din funcție dacă nu acceptă candidatura la funcția de premier înaintată de o majoritate parlamentară formalizată. Hotărârea îi aparține Curții Constituționale, în urma unei sesizări în acest sens depuse de deputatul platformei DA, Igor Munteanu.

 „Deși exclusivă, atribuția de desemnare a candidatului la funcția de premier nu poate fi discreționară, deoarece va desemna un candidat pentru funcția de premier numai după consularea fracțiunilor parlametnare în procedura de învestire a Guvernului. Președintele nu-și poate subordona partenerii de dialog pe care îi consultă. Desemnînd candidatul la funcția de premier, președintele trebuie să facă dovada imparțialității și neutralității sale politice, a echidistanței față de toate grupurile parlamentare”, a explicat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, citată de noi.md.

Potrivit Domnicăi Manole, șeful statului nu poate respinge candidatura agreată de o majoritate parlamentară formalizată: „Președintele intervine exclusiv ca reprezentant al statului. Nu există niciun motiv constituțional pentru care președintele să nu desemneze în calitate de candidat la funcția de premier persoana care dispune de sprijin parlamentar”. Președintele poate fi demis sau suspendat din funcție pentru refuzul de a accepta candidatura de premier „1. dacă prin această faptă președintele înalcă o prevedere din Constituție sau o hotărâre a Curții Constituționale sau 2. dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității sale politice”.

Distribuie