Ce le propune Ion Chicu fermierilor?

Redactor: Diana Enache

Autoritățile au „decis elaborarea mai multor proiecte în beneficiul agricultorilor”. Printre propunerile Guvernului sunt extinderea programului și instituirea moratoriului la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an.

„În privința rambursării TVA, vom face posibil ca acest TVA să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor, fără ca agricultorii să achite bani preventiv. Totodată, vom face așa ca TVA acumulat în contul agricultorilor să fie folosit în contul plății pentru impozitul funciar. Este vorba de 120 de milioane de lei. Era una dintre cerințele agricultorilor. Vom propune extinderea programului de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori și pentru creditele existente, nu doar pentru cele noi”, a declarant Ion Chicu.

Premierul a mai spus că deja a fost pregătit proiectul ce prevede simplificarea procedurii de obținere a ajutorului de către agricultori. Rămâne doar să fie aprobat în ședință de Guvern.

De asemenea, autoritățile au confirmat disponibilitatea de a majora compensația de la 1000 până la 1500 de lei pentru un hectar afectat pentru care au fost investiți alți 100 de milioane de lei. Ion Chicu a spus, însă, că atâta timp cât nu s-a ajuns la o înțelegere cu fermierii, această decizie nu poate fi luată.

Modificarea proiectelor urmează a fi coordonată și cu Fondul Monetar Internațional cu care Republica Moldova are încheiat un program în valoare de 550 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

În total, de ajutor de la stat vor beneficia 2800 de agricultori.

Distribuie