Cel mai mare festival de Ziua Mediului a avut loc în Republica Moldova

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Mediului a ținut patru săptămâni, fiind lansată de Ziua Mondială a Mediului pe 5 iunie și culminând pe 26-27 iunie, cu iarmarocul EcoLocal – cu produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere, precum și cu un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra.

„Ediția din acest an a Zilei Mediului este dedicată restaurării ecosistemelor. COVID-19 a dovedit încă o dată cât de dependenți suntem de ecosistemele din jurul nostru. În vremuri de incertitudine și dificultăți, mulți dintre noi și-au găsit refugiu în natură. Am călătorit mai mult în interiorul țării și am descoperit noi locuri, care anterior erau subevaluate. Acum conștientizăm mai bine resursele acestei țări, ceea ce vine la pachet cu mai multă responsabilitate față de acțiunile prezente și viitoare”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, la deschiderea eco-iarmarocului.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a declarat: „În condițiile pandemiei, vulnerabilității față de schimbările climatice și provocărilor în domeniul mediului, este necesar să ne unim eforturile să transformăm cerințele de mediu în oportunități de dezvoltare economică durabilă a țării. Cooperarea autorității centrale de mediu cu organizațiile specializate  reprezintă un important instrument în procesul de conștientizare din partea societății și de antrenare a organizațiilor de mediu la elaborarea și adoptarea deciziilor”.

Timp de o lună, comunitatea de mediu a organizat excursii în locuri pitorești, în parcuri fotovoltaice, la mori de vânt, în păduri plantate pentru albini și stoparea alunecărilor, pe Nistru cu caiacele. A fost testată public calitatea apei în râul Nistru, în zona hidrocentralei din Dubăsari.

„Eco-tehnologii, reciclare, separarea deșeurilor, plantări, afaceri verzi, agricultură ecologică, protecția apelor și solului etc. – avem o mulțime de oameni activi care se dedică acestor domenii în Moldova și ei într-adevăr au ce să ne povestească. Vrem ca acest festival să devină tot mai popular – să devenim mai curioși, mai implicați, mai activi și mai atenți față de natură” – a adăugat Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, organizatoare a festivalului.

Evenimentul din acest an este desfășurat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) – PNUD, cu asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, PNUD Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.

Tematica anului 2021 pentru Ziua Mondială a Mediului este restaurarea ecosistemelor.

Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice și la dezastre, cu o pierdere economică medie anuală de 2,13% din PIB. Biodiversitatea unică a țării este în prezent amenințată de schimbările climatice, fragmentarea habitatelor și supra-exploatare.

Distribuie