Cetățenii Republicii Moldova aflați la muncă sezonieră în Republica Federală Germană vor beneficia de consiliere și suport în apărarea drepturilor lor de muncă

Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale Felicia Bechtoldt și Președintele Consiliului organizației sindicale Arbeit und Leben Berlin-Brbg, Christian Hossbach, au semnat astăzi un acord de colaborare, în cadrul unei ceremonii online, care are drept scop protejarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați la muncă sezonieră în Republica Federală Germania.

Acordul vine să asigure materializarea Memorandumului de Cooperare dintre Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova privind angajarea lucrătorilor moldoveni în munci sezoniere în Republica Federală Germania, care a fost semnat la 1 iunie anul curent și care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Astfel, lucrătorii moldoveni care pleacă în baza Memorandumului de Cooperare sus-menționat la munci sezoniere în Germania, înainte de plecare, vor fi informați cu privire la parteneriatul încheiat și despre cum pot beneficia de suport, în cazul în care sunt le lezate drepturile de muncă pe teritoriul Germaniei.

Conform Acordului, Arbeit und Leben DGB/VHS Berlin-Brandenburg e.V va asigura informarea lucrătorilor sezonieri moldoveni din Germania cu privire la serviciile de consiliere existente privind drepturile muncii și le va oferi sprijin în cazurile în care acestea au fost încălcate.

Totodată, organizația va oferi Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, acces la toate materialele disponibile și relevante cu privire la drepturile lucrătorilor migranți pe teritoriul Germaniei, în contextul angajării lor, cu scopul de a le traduce și de a le pune la dispoziția lucrătorilor sezonieri din Republica Moldova înainte de plecare.

Menționăm că Arbeit und Leben DGB/VHS Berlin-Brandenburg e.V este o organizație specializată în protecția drepturilor migranților, care oferă consiliere și suport pentru lucrătorii migranți angajați în Germania. Organizația activează în domeniul protecției drepturilor de muncă de 70 de ani și are subdiviziuni în toate landurile Germaniei.

Distribuie