Clădirea Filarmonicii a fost demolată

Foto: dse.md

Lucrările de demolare a materialelor avariate a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici au fost finalizate. Pe parcursul mai multor zile muncitorii au evacuat deșeurile, dar și materialele constructive cu risc de prăbușire.

Din interiorul edificiului au fost evacuate peste 68 tone de metal, care urmează să fie comercializate, iar sursele financiare vor reveni beneficiarului.  Muncitorii au lucrat concomitent pe două sectoare, reușind să elibereze de deșeuri sala mare și sala mică a Filarmonicii. Acțiunile de demontare au avut loc pe o suprafața de peste 700 metri pătrați.

Vineri, la obiectiv, s-a desfășurat ședința grupului de gestionare a situației, unde s-au pus în discuție rezultatele și acțiunile întreprinse. Ședința a fost prezidată de Șeful IGSU, general -maior Mihail Harabagiu. În cadrul acesteia au participat reprezentanți ai  Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Apărării, Inspecția de Stat în Construcții, Agenția Supraveghere Tehnică, autoritățile publice locale, dar și reprezentanții Filarmonicii Naționale.

Șeful grupului de lucru general -maior Mihail Harabagiu în comun cu reprezentanții aflați la fața locului  au examinat obiectivul și au stabilit că volumul de lucrări a fost executat conform termenelor stabiliți. Ulterior Minsiterul Educație, Culturii și Cercetării urmează să identifice experți în domeniu pentru expertizarea tehnică a edificiului.

Amintimn că lucrările de demontare a materialelor constructive deteriorate în urma incendiului produs, au început pe 9 noiembrie 2020. La fața locului pentru executarea acțiunilor au fost antrenate 10 persoane cu 7 unități de tehnică grea. Pentru gestionarea situației la Filarmonică  a activat Statul Major al IGSU, care pe parcursul demontării și înlăturării deșeurilor a monitorizat situația.

Distribuie