CNAM va gestiona listele de aşteptare pentru operaţiile de protezare şi de cataractă

Foto simbol. Sursa: adevărul.ro

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a fost desemnată responsabilă de gestionarea listelor de așteptare pentru tratament în cadrul programelor speciale privind protezarea articulaţiilor mari (şold, genunchi, umăr) şi operaţiile de cataractă. În acest context a fost emis un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi CNAM, ce conţine regulamentele cu privire la modul de gеstiоnare а listelor sus-menţionate. Documentul va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

În prezent, CNAM se află în proces de preluare a listelor de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, instituţie care a gestionat anterior aceste liste de aşteptare.

CNAM va monitoriza şi ţine evidenţa atât a listelor de așteptare generală, cât și a celor urgentate pentru intervențiile de protezare și de cataractă. Listele vor fi întocmite de medicii specialişti şi de comisiile de evaluare a pacienţilor sau, după caz, de Consiliul de urgentare, care vor expedia lunar Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină informaţii actualizate.

În 2020 au fost contractate 15 instituţii medicale pentru realizarea operaţiilor de cataractă şi 19 instituţii care să presteze intervenţii de protezare.

În cadrul unor discuţii purtate de reprezentanţii CNAM cu prestatorii, aceştia din urmă au dat asigurări că stocurile de proteze au fost suplinite şi şi-au manifestat disponibilitatea de a efectua în ritm susţinut operaţiile de protezare şi de cataractă pentru a reduce astfel listele de aşteptare.

Menţionăm că intervenţiile de protezare şi de cataractă sunt prestate gratuit tuturor persoanelor asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe listele de aşteptare.

Distribuie