Comitetul național de coordonare a activităților de imunizare anti-Covid-19 s-a întrunit în ședință

La Guvern a avut loc ședința Comitetului național de coordonare a imunizării anti-Covid-19, condusă de premierul interimar Aureliu Ciocoi. Principalul subiect al întrunirii l-a constituit examinarea situației actuale privind implementarea Planului Național de imunizare.

Conform statisticilor prezentate de secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, începând cu data de 2 Martie 2021, când a fost dat startul campaniei de vaccinare, și până în prezent au fost administrate 1.051.038 doze de vaccin.

Astfel, până astăzi acoperirea vaccinală a populației constituie 18% – cu o singură doză, iar 12,71% – cu ciclu complet de vaccin. Cât privește lucrătorii medicali, peste 82% dintre aceștia și-au administrat ambele doze de vaccin, prin urmare rata morbidității în rândul specialiștilor din medicină s-a redus cu 90%.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, rata de imunizare a cadrelor didactice este relativ bună. Având în vedere numărul mare de persoane care și-au administrat prima doză de vaccin, se preconizează ca până la 1 septembrie rata de acoperire vaccinală a angajaților din domeniul învățământului să depășească 67%.

„Nu este exclus ca în curând să ne confruntăm cu un nou val al pandemiei, iar tulpina Delta este extrem de agresivă și ușor transmisibilă. Teamă mi-e că în toamnă, când va începe noul an școlar, situația ar putea să se înrăutățească. Iată de ce este important să avem un număr cât mai mare de cadre didactice imunizate. Astfel, asigurăm deopotrivă sănătatea profesorilor și regimul normal de lucru al instituțiilor educaționale”, a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

În total, țara noastră a recepționat 1.530.330 doze, dintre care Pfizer – 256.230, Sinopharm – 152.000, Astra Zeneca – 513.600, Sputnik – 206.000, Sinovac – 100.000 și Janssen – 302.500. Proporția dozelor utilizate este de 68,6%. Pe teritoriul țării sunt deschise 530 de puncte de vaccinare care activează inclusiv în zilele de odihnă.

În ultimele 14 zile, rata de îmbolnăvire cu virusul SARS-Cov-2 a fost de 46 de cazuri la 100 mii cetățeni, în creștere cu peste 30% față de perioada precedentă.

Specialiștii reamintesc despre necesitatea respectării măsurilor de protecție personală și administrării vaccinului anti-Covid-19 ca fiind cea mai eficientă măsură de protecție împotriva infectării.  

Distribuie