Compozitorul şi interpretul Anatol Ştefăneţ a împlinit 66 de ani

Conducătorul formației „Trigon”, compozitorul și interpretul Anatol Ștefăneț, Maestru în Artă, a împlinit astăzi 66 de ani. Anatol Ștefăneț s-a născut pe 23 ianuarie 1956 în satul Grinăuți, raionul Râșcani.

În 1972 este admis la Colegiul de Muzică din Bălți, pe care l-a absolvit în 1978. În același an vine la Chișinău, unde se angajează în Orchestra de muzică populară „Lăutarii”.

În 1980-1984 este violonist al Orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc”, apoi revine la „Lăutarii”, unde activează până în 1992. Tot atunci creează formația „Trigon”, cu care a concertat în lumea întreagă, interpretând muzică jazz în stil folcloric.

A editat 12 albume muzicale, primul – de muzică populară – fiind înregistrat în Franţa – „Moldavie l’art deu bratch”. Debutul de aur însă a fost în 1994, când Compania belgiană SILEX a lansat CD-ul „The Moldavian in jazz”, care i-a adus „Trigon”-ului un nume european. Formația „Trigon” condusă de Anatol Ştefăneț a efectuat numeroase turnee în Austria, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, România, Rusia, Spania și alte țări.

Din 2001 este Directorul Festivalului Internațional ”Etno Jazz”, care se desfășoară anual în R. Moldova.

În 2010, lui Anatol Ştefăneț i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. Este deținător al Marelui Premiu al Academiei Franceze; premiul ”Omul Anului 2016” al revistei ”VIP Magazin”.

Distribuie