Conferința de bilanț privind promovarea studierii limbii române în instituțiile de învățământ general cu predare în limbile minorităților naționale

Foto: mecc.gov.md

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat un eveniment de totalizare a acțiunilor de îmbunătățire a condițiilor de învățare a limbii române, realizate în anul de studii 2020-2021, din banii alocați în acest scop de Guvernul Republicii Moldova. Astfel, toate instituțiile de învățământ general cu predare în limbile minorităților naționale au fost dotate cu materiale didactice pentru învățarea limbii și literaturii române.

Prezentă la eveniment, secretara de stat în domeniul educației Natalia Grîu a menționat că dotările s-au realizat în contextul implementării Programului național pentru îmbunătățirea calității învățării limbii române în instituțiile de învățământ general cu instruire în limbile minorităților naționale în anii 2016-2020: „Credem că relevanța resurselor educaționale, asigurarea spațiilor prietenoase de învățare și suportul constant în formarea cadrelor didactice constituie premise pentru motivarea elevilor și asigurarea calității învățării limbii române în fiecare instituție de învățământ cu predare în limba minorităților naționale”.

Valoarea totală a investițiilor este de 1 021 400 lei din care au fost achiziționate materiale didactice, destinate pentru dotarea cabinetelor de limba și literatura româna și anume: dicționar român – rus/ rus –  român – 220 unități; dicționar explicativ școlar – 1 100 unități; dicționar de sinonime – 1 100 unități; set de planșe Alfabetul limbii române – 440 unități; set portrete ale scriitorilor clasici și moderni din literatura română – 220 unități;  set didactic despre Republica Moldova – 220 unități. În vederea implementării Curriculumului la limba română în instituțiile de educație timpurie cu program în limbile minorităților naționale au fost editate seturi de materiale didactice pentru predare–învățare a limbii române în grupa pregătitoare.

Totodată, 7 cabinete de limba română din IP Gimnaziul Vălcineț, s. Vălcineț, raionul Ocnița; IP Gimnaziul Ivan Vazov, s. Stoianovca, raionul Cantemir;IP LT nr.2, mun. Ceadîr-Lunga, UTAG; IP Gimnaziul Cneazevca, s. Cneazevca, raionul Leova; IP LT Al. Pușkin, orașul Fălești;IP LT Vasile Suhomlinski, orașul Edineț; IP LT Constantin Popovici, s. Nihoreni, raionul Rîșcani au fost dotate cu tehnică de calcul. Instituțiile, selectate în baza unui concurs de evaluare a conceptelor de de promovare a limbii române în școală, au  primit laptopuri cu soft licențiat, dispozitive multifuncționale (imprimantă, scaner, copiator), sisteme interactive, proiectoare, ecrane.

Distribuie