Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții va fi extins

Foto: gov.md

Contractul de finanțare dintre țara noastră și Banca Europeană de Investiții, pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, va fi prelungit cu scopul de a valorifica mijloacele financiare disponibile și necesare pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție a două porțiuni de drum de pe tronsonul Chișinău – Ungheni. În acest scop, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr.3 la Contractul de finanțare.

„Primul contract prevede reparația drumului Chișinău – Strășeni, lucrările au fost finalizate în proporție de 68%, iar astăzi avem o aniversare neplăcută – se împlinesc 4 ani de când porțiunea de drum trebuia să fie dată în exploatare. Al doilea contract prevede reconstrucția a 44 km de drum, de la Strășeni până în s.Bahmut. În acest caz, darea în exploatare a tronsonului este planificată până la sfârșitul anului”, a precizat ministrul Anatol Usatîi în cadrul ședinței Guvernului.

Astfel, disponibilitatea creditului a fost extinsă până la 30 noiembrie 2021, iar a lucrărilor de proiect până la 31 decembrie 2022. Valoarea totală a Amendamentului respectiv este de 75 milioane de euro, acordate sub formă de credit.

Precizăm, conform contractelor de realizare a lucrărilor de reabilitare a drumurilor, antreprenorilor li se impun penalităţi pentru întârzierea lucrărilor, în sumă de până la 10% din valoarea contractului. La data de 7 mai 2020 suma penalităţilor constituia cca 2,75 milioane de euro. Aceste resurse financiare vor fi utilizate pentru activităţile proiectului.

Distribuie