Cum activează mediul de afaceri în perioada stăeii de urgență?

Foto: gov.md

Peste o sută de agenți economici din țară, reprezentanți ai comerțului interior din cadrul mall-urilor, centre comerciale, marketuri, dar și administratori ai piețelor au participat astăzi la un dialog cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț și Industrie în calitatea sa de promotor al intereselor sectorului privat și co-prezidat de către președintele CCI, Sergiu Harea.

Astfel, astăzi, când agenții economici din domeniul comerțului intern, sunt la etapa conformării unor noi reguli impuse de starea de urgență, CCI a oferit posibilitatea dialogării tuturor părților interesate, pentru a găsi soluții și asigura organizarea activității piețelor și centrelor comerciale din țară.

„Am ținut să avem această discuție pentru a asculta opinia mediului de afaceri și exprimăm deschiderea pentru sugestiile Dvs. Vrem să vedem cum putem gestiona împreună această pandemie, așa ca nici Dvs. să nu înregistrați pagube semnificative, dar și noi, autoritățile, să diminuăm numărul de infectări”, a spus premierul interimar, Aureliu Ciocoi, menționând că în prezent, situația cea mai îngrijorătoare este în municipiul Chișinău.

Participanții la ședință au făcut un schimb de opinii privind organizarea activității piețelor și centrelor comerciale, în vederea respectării normelor sanitar-epidemiologice. În context, prim-ministrul a solicitat agenților economici să atragă o atenție sporită la organizarea procesului de termometrie, purtarea măștilor și să ducă evidența numărului maxim de consumatori aflat în spațiile comerciale.

În cadrul discuțiilor, administratorii piețelor și centrelor comerciale au venit cu propunerea de extindere a programului de activitate. Totodată, reprezentanții autorităților publice locale au cerut ca în piețele mici să nu fie aplicate aceleași măsuri de restricție ca și în piețele mari, iar modalitatea de activitate a acestora să fie la discreția APL. 

Prim-ministrul a precizat că și autoritățile își propun această abordare: ca acțiunile de restricție să fie aplicate diferit în cazul piețelor sau centrelor comerciale și în funcție de gradul de alertă în fiecare regiune.

În final, Aureliu Ciocoi a îndemnat agenții economici să asigure respectarea măsurilor epidemiologice în incinta spațiilor administrate,  pentru a contribui la diminuarea ratei de infectări în țară. Dacă situația epidemiologică se va îmbunătăți, Guvernul interimar va solicita Parlamentului ridicarea stării de urgență.

La eveniment au participat circa 140 de reprezentanți ai sectorului privat și autorităților publice locale. Recomandările acestora vor fi colectate de către Cancelaria de Stat și examinate de către membrii CSE.

NotăCCI este o asociație non-guvernamentală constituită cu scopul de a susține mediul de afaceri din RM. Camera are peste 1100 membri cu activități în comerţ, industrie, agricultură, transport, construcţii, IT, prestări servicii etc.

Pentru a susține membrii CCI întreprinde acțiuni de promovare a membrilor și a produselor și serviciilor lor. Organizează misiuni economice, business-forumuri, expoziţii, concursuri antreprenoriale, și altele în țară și peste hotare. CCI apără interesele oamenilor de afaceri în fața autorităților publice și oferă servicii de consultanță.

Distribuie