De Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, MECC și ARTICO a organizat activități interactive pentru copii

Foto: mecc.gov.md

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat astăzi, 1 iunie, la lansarea platformei de activități dedicate Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului, organizate de MECC în comun cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO.

În cadrul evenimentului, ministrul Lilia Pogolșa a adresat felicitări tuturor copiilor, subliniind importanța implicării întregii societăți la asigurarea drepturilor copiilor la familie, educație și un mediu sănătos.

„Voi, copiii, reprezentați valoarea centrală a societăţii. Societatea se poate considera dezvoltată multilateral în măsura în care asigură, inclusiv copiilor, posibilitatea să participe în viaţa ei şi să o construiască cu demnitate. Acesta este temeiul pentru care vă încurajez să vă implicați în procesul de luare a deciziilor la nivel de familie, școală, comunitate, să conștientizați dreptul de a fi ascultat, de a fi consultat și  de a vă exprima liber opinia. Vă îndemn să fiți mereu setoși de cunoaștere, de implicare, să aveți poftă de viață și de realizări care să vă facă mândri. Voi sunteți resursa preţioasă a noutății și progresului”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Prezentă la eveniment, reprezentanta de țară a UNICEF Maha Damaj a declarat: „Nu există un alt loc în care aș fi vrut sa mă aflu astăzi decât alături de voi, copiii, sărbătorind ziua voastră. E o ocazie să conștientizăm cât este de importantă perioada copilăriei în viața fiecărui om. În acest an am vorbit mult despre dreptul vostru la educație, întrucât sistemul educațional de rând cu cel al sănătății a fost zdruncinat. Acum, la final de an școlar, cred că e cazul să vorbim despre dreptul vostru la odihnă, distracții, jocuri, sport, activități culturale, creație. Trebuie să înțelegem că jocurile și activitățile distractive nu sunt un lux, ci un drept al fiecărui copil. Astfel copiii învață, se dezvoltă, descoperă lumea din jur și potențialul pe care îl au.”

Evenimentul a culminat cu un spectacol artistic susținut de copiii de la Centrul Republican ARTICO.

Ministrul Lilia Pogolșa a vizitat sălile de activități ale Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO și a discutat cu administrația acestuia despre provocările cu care se confruntă și rezultatele obținute. Alături de copii, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a participat la ateliere de lucru, la care micuții au învățat să confecționeze măști, fluiere și au pictat.

Menționăm că pe parcursul zilei de astăzi, în cadrul Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, cât și pe platforma www.1iunie.artico.md se vor desfășura mai multe activități interactive la care pot participa copiii și părinții.

Pe platforma online copii se vor putea implica în diverse activități distractive: jocuri scratch, master class-uri, ateliere creative, jocuri de societate și de masă, tururi virtuale, povești audio-vizuale, desene și filme animate, show-uri și concursuri cu premii.

Ziua Internaţională a Ocrotirii Copilului este sărbătorită în Republica Moldova şi în alte cca 50 de ţări pe 1 iunie. Pentru prima dată, Ziua Copilului a fost menţionată la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, care a avut loc la Geneva în august 1925. Atunci 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului.

Distribuie