Deținătorii de terenuri agricoli din raionul Dubăsari au fost instruiți în domeniul îmbunătățiri funciare, protecția și sporirea fertilității solurilor

Deținătorii de terenuri agricoli din raionul Dubăsari au fost instruiți în domeniul îmbunătățiri funciare, protecția și sporirea fertilității solurilor, în cadrul unui atelier de lucru desfășurat, marți, 14 septembrie curent, în localitatea Coșnița.

Evenimentul, cu genericul „Dezvoltarea durabilă a Moldovei prin folosirea rațională și protecția solurilor în ariile de deservire a sistemelor centralizate de irigare”, a avut scopul de a familiariza deținătorii de terenuri agricole cu documentele de politici din domeniul îmbunătățiri funciare, folosirea rațională și protecția solului, impactul irigării asupra resurselor de sol, procesul de monitorizare a terenurilor din aria sistemelor centralizate de irigare și tehnologii moderne pentru adaptarea sistemelor de producere agricolă la schimbări climatice.

În scopul consolidării cunoștințelor teoretice, participanții au mers în câmp, unde a fost realizată analiza pofilelor demonstrative de sol în aria Sistemului de Irigare „Coșnița”. Simultan, au fost prezentate măsurile principale de prevenire și combatere a eroziunii solurilor și sistemul antigrindină, precum  și utilizarea dronelor și metodele de eficientizare a procesului de monitorizare a terenurilor din aria sistemelor centralizate de irigare.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au reliefat importanța aprecierii pretabilității solurilor la irigarea terenurilor agricole pentru a preveni eroziunea solurilor.

Notă: Atelierul de instruire a fost organizat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova în parteneriat cu Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (APM). Evenimentul se înscrie în acțiunile implementare a Programului de instruire/mediatizare a deținătorilor de terenuri agricole privind măsurile de îmbunătățiri funciare, protecția și sporirea fertilității solurilor pentru anul 2021, ce se regăsește pe agenda Guvernului Republicii Moldova.

Distribuie