Dezvoltarea domeniului de cercetare, discutat la Bruxelles de Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel

În cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Discuțiile s-au axat pe oportunitățile Programului-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont Europa”, semnat astăzi, de cei doi oficiali. 

Natalia Gavrilița și-a exprimat încrederea că programul Orizont Europa  va contribui substanțial la dezvoltarea cercetării și inovării în țara noastră, dar și la integrarea țării în Spațiul European de Cercetare. Menționând că deja, la momentul actual 10 universități din Republica Moldova folosesc instrumentul de autoevaluare HEInnovate. 

Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că Republica Moldova este interesată să participe în continuare la proiectele europene ce vizează educația digitală, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și valorificarea potențialului tinerilor antreprenori- Alianța Europeană pentru Ucenicie, dar și  programele Youth4Youth, Erasmus+ și Corpul european de  solidaritate  care va permite studenților să lucreze și să obțină noi abilități profesionale în timp ce studiază.

În context, Natalia Gavrilița a vorbit despre acțiunile noii guvernări de la Chișinău pentru reformarea sistemului educațional, organizarea procesului de învățământ în perioada pandemiei, sprijinirea domeniului cercetării și culturii. În acest sens, oficialii au subliniat importanța asocierii Republicii Moldova la noul Program „Europa Creativă” și participarea la proiectul EU4Culture, care urmărește elaborarea unor strategii de dezvoltare culturală.

Distribuie