Dezvoltarea sectorului feroviar discutată în cadrul unei întrevederi desfășurată la MEI

Dezvoltarea sectorului feroviar și asistența acordată Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) în privința modernizării parcului rulant, au fost principalele subiecte abordate astăzi de Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, în cadrul unei întrevederi, cu reprezentanți ai Ambasadei SUA și ai companiei americane Wabtec Corporation.

Secretarul de stat a menționat că modernizarea CFM rămâne o acțiune prioritară pe agenda Guvernului și, în acest sens, disponibilitatea partenerilor în susținerea proiectelor Guvernului pe acest segment este esențială. 

„Administrația CFM se află în prezent la etapa de finalizare a planului de dezvoltare a întreprinderii, implementarea căruia necesită consultarea omologilor din alte state în vederea împărtășirii experienței și a bunelor practici. De asemenea, CFM este interesată în stabilirea relațiilor de colaborare cu instituții financiare americane în scopul finanțării unor acțiuni necesare pentru restructurarea infrastructurii feroviare”, a specificat  Iuliana Drăgălin.

Totodată, în cadrul întrevederii, părțile au discutat aspecte ce vizează optimizarea cheltuielilor CFM, majorarea veniturilor, reabilitarea infrastructurii feroviare, majorarea volumului de mărfuri transportate pe calea ferată, precum și achiziția locomotivelor de manevră și reînnoirea parcului de vagoane pentru mărfuri.

La rândul lor, reprezentanții companiei Wabtec Corporation au comunicat despre disponibilitatea continuării conlucrării cu CFM și oferirea suportului în dezvoltarea întreprinderii, în special pe segmentul modernizării flotei locomotivelor de manevră și a parcului de vagoane. 

Precizăm că Wabtec Corporation a devenit, în urma fuzionării, succesoarea Companiei americane General Electric Transportation care a livrat Republicii Moldova, în 2020, 12 locomotive magistrale necesare pentru eficientizarea activității CFM.

Distribuie