Donație de dezinfectanți din partea Austriei și OMS pentru instituțiile de asistență socială din țară

Foto: msmps.gov.md

Astăzi a avut loc evenimentul de donație a unui lot de dezinfectanți din partea Ministerului Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției a Consumatorului din Austria, prin intermediul Ambasadei Austriei la Chișinău și Biroul Regional OMS pentru Europa, pentru instituțiile de asistență socială din țară.

La eveniment au participat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, Excelența Sa, Ambasadoarea Republicii Austria, Stella Avallone, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Dr. Igor Pokanevych și directorii Centrelor de Plasament din Chișinău și Orhei.

”Sincere aprecieri pentru acest gest de solidarizare cu cetățenii Republicii Moldova, într-o perioadă complicată când toate țările se luptă cu pandemia COVID-19. Acest suport sub formă de dezinfectanți, oferit ca răspuns la situația pandemică din Republica Moldova, este adresat beneficiarilor și angajaților Centrelor de plasament de lungă durată,  pentru care măsurile de prevenție sunt extrem de necesare. Mulțumesc Austriei și Organizației Mondiale a Sănătății pentru suportul acordat”, a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu, la deschiderea evenimentului.

Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova: „Astăzi este un moment istoric aș zice, pentru că parteneriatul OMS cu Ambasada Austriei a început acum câțiva ani, în cadrul unui proiect de control al tuberculozei, cu un accent important pe prevenirea și controlul infecțiilor în instituțiile de îngrijiri pe termen lung. În 2019 am mers în instituții pentru a evalua sistemul de control al infecțiilor, am elaborat o serie de recomandări și am instruit angajații în prevenirea și controlul infecțiilor. În acest an, am continuat colaborarea și instruirile privind gestionarea COVID-19. Donația de astăzi este un gest de mare solidaritate internațională și sperăm că atât beneficiarii, cât și lucrătorii din instituții să se simtă mai projetați în fața pandemiei”.

Menționăm că, circa 1000 litri de dezinfectanți vor fi repartizați  în 7 centre de plasament temporar pentru adulți și copii cu dizabilități din gestiunea Agenției Naționale de Asistență Socială, din localitățile Bădiceni, Brînzeni,  Cocieri, r. Orhei și  municipiile Chișinău și Bălți. Totodată, în cea de-a doua tranșă a ajutorului umanitar, instituțiile sociale vor primi măști, mănuși și halate de protecție.  

Ajutorul umanitar face parte din eforturile comune de răspuns la pandemia COVID-19 și va contribui semnificativ la asigurarea protecției atât a beneficiarilor instituțiilor, cât și a personalului angajat.

Distribuie