Două instituții de învățământ primar din Leova și Basarabeasca vor fi renovate cu bani oferiți de Uniunea Europeană

Foto: madrm.gov.md

Edificiile liceelor teoretice „Constantin Spătaru” și „Matei Basarab” din orașele Leova și Basarabeasca vor fi renovate grație a două proiecte de dezvoltare regională finanțate de Uniunea Europeană.  Astfel, circa 1000 de elevi și profesori vor beneficia din anul curent de un mediu de studii confortabil și condiții de educație îmbunătățite. Valoarea totală a proiectelor constituie circa 73 de milioane de lei.

Conform proiectelor, principalele lucrări de renovare vor contribui la sporirea eficienței energetice a clădirilor prin reducerea consumului normat de energie în instituții cu până la 30% și la reducerea emisiile anuale normate de CO2. Lucrările planificate includ termoizolarea fațadelor și soclurilor clădirii, reabilitarea acoperișurilor, finisarea pe interior a pereților, instalarea unor sisteme moderne de electricitate și ventilare, precum și asigurarea cu apă caldă și rece la robinete. De asemenea, va fi îmbunătățit aspectul exterior și interior al clădirilor urmare a lucrărilor de reconstrucție, reutilare și modernizare a sălilor de clasă, a spațiilor de recreere și agrement, precum și a infrastructurii de utilități publice aferente.

Lucrările în cadrul proiectelor vor fi monitorizate de Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

Notă: Suportul financiar necesar pentru renovarea celor două instituții de învățământ primar din orașul Leova și Basarabeasca este oferit de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ). 

Distribuie