Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata. Orban: „Există posibilitatea furnizării gazului în R. Moldova„ (VIDEO)

Redactor: Diana Enache

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat vineri că gazoductul Ungheni – Chişinău a fost finalizat, iar o dată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazului natural care provine din România în Republica Moldova.

„Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiţii extrem de importante pentru România, această investiţie este gata. Este vorba de gazoductul Ungheni-Chişinău. Investiţia realizată de Transgaz, investiţie care este finalizată şi odată cu finalizarea acesteia există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”, a spus Orban la începutul şedinţei de Guvern.

Orban a mai adăugat că această investiţie „arată determinarea României în a fi alături de cetăţenii Republicii Moldova” şi este extrem de importantă pentru relaţiile dintre cele două ţări.

La această etapă, prin gazoduct pot fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie s-ar putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021 ar putea fi posibilă transportarea în Republica Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi.

Ungheni – Chișinău are o lungime de 120 km și trei stații de predare a gazelor naturale (una în Ungheni și două în Chișinău).

Prima parte a conductei, Iași-Ungheni, a fost pusă în funcțiune în anul 2014 și prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

07. 08 – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și de membri ai Cabinetului, la începutul şedinţei de Guvern #LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

07. 08 – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și de membri ai Cabinetului, la începutul şedinţei de Guvern#LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Опубликовано Guvernul României Пятница, 7 августа 2020 г.
Distribuie