Grupul intersectorial de gestionare și control a pandemiei COVID-19 s-a întrunit în ședință

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a întrunit astăzi în ședință de lucru, membrii grupului intersectorial privind gestionarea și controlul pandemiei de COVID-19, din care fac parte autoritățile: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Poliția de Frontieră, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională Transport Auto, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

În cadrul ședinței au fost discutată și analizată situația epidemiologică prin COVID-19 și procesul de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel național, cât și la nivel de instituții publice.

„Odată cu apariția noilor variante de COVID-19, crește și numărul cazurilor noi de infectare, formelor grave dar și deceselor. Este extrem de important să ne mobilizăm eforturile și să intensificăm măsurile de control a răspândirii virusului, dar și de vaccinare, în primul rând a angajaților din sistemul de educație, care odată cu revenirea la școală vor pune în pericol viața și sănătatea copiilor”, a declarat ministrul, Ala Nemerenco.

De asemenea, în contextul creșterii numărului de persoane care în această perioadă revin în țară, cu circa 42.000 traversări zilnice, a fost abordată problema fluidizării traficului de persoane în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, pe sensul de intrare, prin crearea coridoarelor conform codurilor de alertă din țările de unde revin cetățenii RM și revizuirea formatului Fișei epidemiologice, dar și asigurarea accesibilității acesteia în format electronic.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței ține de modul în care sunt monitorizate persoanele care se află în regim de autoizolare. În acest sens, urmează să fie revăzute metodele de monitorizare, inclusiv digitalizarea procesului de control, prin intermediul unei aplicații mobile.

Menționăm că, Grupul de lucru urmează să se întrunească săptămânal, pentru a stabili acțiunile care necesită a fi întreprinse pentru gestionarea eficientă a pandemiei de COVID-19.

Distribuie