Guvernul a aprobat comanda de stat pentru anul de studii 2021-2022, în instituțiile de învățământ profesional tehnic

Cabinetul de miniștri a aprobat Comanda de stat de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru anul de studii 2021-2022.

Astfel, comanda de stat prevede admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar a 8279 de persoane cu finanțare bugetară, dintre care 929 de locuri sunt prevăzute pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământ dual. Pe baza de contract,  cu achitarea taxei de studii, sunt disponibile 525 de locuri în instituțiile publice și private.

În instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar vor fi admise 3928 persoane cu finanțare bugetară, dintre care 166 pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământ dual. Planul de admitere în bază de contract, cu achitarea taxei de studii în instituțiile publice și private prevede admiterea a 7310 persoane.

Planul de admitere cu finanțare bugetară în învățământul profesional tehnic include pentru anul următor o majorare cu 22 de locuri în baza studiilor gimnaziale, cu reducerea numărului de locuri oferite în baza studiilor liceale și medii de cultură generală.

Conform Ministerului Educației Culturii și Cercetării, costul mediu de instruire a unui elev la programele de formare profesională în baza studiilor liceale și medii de cultură generală constituie circa 30 de mii de lei anual.

Distribuie