Guvernul a cerut Parlamentului instituirea stării de urgență

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, Hotărârea cu privire la declararea stării de urgență pentru 30 de zile. 

„Toți pașii pe care-i întreprindem acum sunt necesari pentru a asigura securitatea energetică a țării, să putem aloca resurse financiare pentru procurarea gazelor din surse alternative și să ne asigurăm că readucem presiunea în sistemul de gaze naturale la un nivel corespunzător. Vom lua și decizia de alocare a păcurii din rezerva de stat pentru a ajuta companiile care pot diversifica sursele de energie”, a declarat premierul Gavrilița în debutul ședinței. 

Potrivit documentului, în perioada stării de urgență, 22 octombrie – 20 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;  adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative; dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale etc.

„Precizez că pe 13 octombrie, CSE a constatat apariția unei situații excepționale, de alertă pe piața gazelor naturale. În pofida acțiunilor întreprinse, instrumentele folosite în acest moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației create, iar competențele Comisiei nu oferă soluțiile și mecanismele necesare. În acest context, este necesar ca CSE să aprobe anumite măsuri, decizii urgente, în termini rapizi, ce prevăd inclusiv derogări de la actele normative, ceea ce cadrul actual nu ne permite”, a specificat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan.

În aceeași ordine de idei, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat: „Pentru ca să nu existe interpretări precum că starea de urgență se referă și la alte chestiuni decât cele stabilite de Parlament, menționez că e vorba exclusiv de decizii, măsuri care țin de aprovizionarea țării cu gaze naturale pentru a nu fi afectată securitatea energetică a Republicii Moldova.”

Și premierul Natalia Gavrilița a subliniat necesitatea și corectitudinea acțiunilor care urmează a fi întreprinse: „Aceste împuterniciri vor fi utilizate cu bună credință. Vom institui toate procedurile necesare pentru ca deciziile să poată fi auditate, monitorizate și să putem raporta despre acestea la timpul potrivit, astfel încât să nu existe niciun dubiu despre intenția și efectul lor. Vom aloca bani din buget, vom împuternici operatorii ca să poată accesa piața și să poată asigura securitatea energetică a țării.”

În vederea depășirii situației de alertă pe piața gazelor naturale, Guvernul a votat și pentru eliberarea păcurii din rezervele de stat. Reieșind din faptul că S.A. Termoelectrica a epuizat deja stocul disponibil personal de păcură, s-a decis eliberarea cantității de 16.500 tone de păcură din rezervele de stat. 

„Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor de importanță socială cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului. Scopul proiectului este intervenția statului în soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, asigurării securității energetice a țării și protecției populației. Arderea păcurii din rezervele de stat asigură procesul de livrare a agentului termic și electric beneficiarilor de serviciile Termoelectrica, fapt ce permite menținerea unui tarif stabil pentru consumatori și economisirea gazelor naturale, fără a fi ridicate tarifele achitate de populație”, a spus Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne.

Prin urmare, prim-ministrul a mers în Parlament să ceară votul deputaților pentru declararea stării de urgență în Republica Moldova.

Distribuie