Guvernul va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile

Guvernul a aprobat declararea stării de urgență în țară pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale, fiind, ulterior, aprobată de Guvern. Despre aceasta a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă, precizând că astăzi va merge în Parlament pentru a înainta această propunere în legătură cu situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale.

Natalia Gavrilița a menționat că pe perioada stării de urgență se propune instituirea unui regim special de intrare şi ieșire din ţară, de folosire a spaţiului aerian, dar și măsuri care să asigure gestionarea fluxurilor migraționiste și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina.  

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a demarat pregătirile necesare pentru gestionarea fluxului de migranți din Ucraina, înregistrat la hotarul Republicii Moldova. „Vreau să fac un apel la calm și să asigur toți cetățenii că instituțiile statului sunt funcționale și activează în regim normal. La fel, rog cetățenii să se informeze din prima sursă cu privire la evenimentele care au loc, fără a accesa surse de informare dubioase, care au scopul să genereze panică. Dumneavoastră, stimați jurnaliști, aveți o responsabilitate față de public de a-i oferi informații veridice. Să dăm dovadă, împreună, de unitate în aceste momente”, a declarat prim-ministra. 

La rândul său, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a reiterat că „atacurile militare ale Rusiei în țara vecină, Ucraina, sunt o încălcare flagrantă a normelor dreptului internațional. Republica Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea acestui act de război”.

De asemenea, Nicu Popescu a mai punctat următoarele:

 – Am avut discuții telefonice cu oficiali din țările vecine, partenerii occidentali, rețeaua diplomatică funcționează la capacitate maximă pentru a sistematiza și analiza informațiile recepționate. La fel, cu puțin timp în urmă, am vorbit cu omologul român Bogdan Aurescu. 

 – Având în vedere că unul dintre efectele crizei din Ucraina este generarea fluxurilor de refugiați către țările vecine, am făcut un apel către România, precum și către statele membre ale Uniunii Europene, de a ne sprijini în efortul de primire și acomodare a refugiaților din Ucraina pe teritoriul țării noastre.

– În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, am constituit în cadrul MAEIE Celula de criză care monitorizează în regim de permanență situația de securitate și coordonează operațiunile de evacuare a cetățenilor țării noastre din Ucraina. De asemenea, Celula de criză este în contact cu misiunile diplomatice ale țării noastre în exterior și misiunile diplomatice străine acreditate în Republica Moldova. Vom avea consultări cu reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Chișinău. 

 – Concomitent, MAEIE a dispus întărirea măsurilor de securitate la misiunile diplomatice din Republica Moldova care au un grad înalt de expunere.  
– Reiterăm apelul către cetățenii Republicii Moldova de a nu se deplasa în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina le transmitem să părăsească imediat teritoriul acestui stat. 
– Fac un apel public către cetățenii Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. 

-Cei care sunt în Ucraina, rog să completați formularul lansat de către Ministerul de Externe. Diplomația Republicii Moldova lucrează pentru a oferi asistența necesară. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Împreună cu ai noștri colegi din Guvern vom avea grijă de acești oameni. 
– La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit, instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. Guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați. 

– Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă, funcționează un centru de monitorizare și gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare siguranța oamenilor. Facem un apel ferm către toți cetățenii de a se informa numai din sursele oficiale pentru a preîntâmpina eventualele distorsionări ale realității rezultate în urma activării diferitor canale „de știri” pe rețelele sociale care au drept scop dezinformarea populației.

În seara zilei, urmează să fie convocată ședința Parlamentului care va aproba decretul de declarare a stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile.

Distribuie