Ministrul Educației a participat la lansarea volumului„Igor Vieru” și la vernisarea expoziției de portrete a Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Prim-ministrul Aureliu Ciocoi și ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa au participat la lansarea volumului „Igor Vieru”, de Roland Vieru și la vernisarea expoziției de portrete din Colecția de artă plastică a Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Evenimentul cu genericul „Întâlnirea IGOR VIERU: opt portrete și un album” se desfășoară în cadrul proiectului Miercurile literare, lansat de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Editura Cartier și Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale.

În cadrul evenimentului participanții au vorbit despre personalitățile Igor Vieru și fiul acestuia Roland Vieru, despre lucrările realizate pe parcursul vieții și importanța valorificării creațiilor lor.

Prim-ministrul Aureliu Ciocoi și ministrul Educației, Culturii și Cercetării au vizitat expoziția de portrete din Colecția de artă plastică a Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, menționând despre importanța valorificării și promovării creațiilor artiștilor autohtoni.

Cele mai cunoscute lucrări ale luiIgor Vieru (1923 – 1988) sunt: Primăvara, În satul natal, Balada despre pământ, Toamna, Sărbătoare la Cernoleuca, Moară de vânt la Cernoleuca, Meșterul Manole.​ A realizat portretele scriitorilor Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Alexei Mateevici, Andrei Lupan, Vasile Coroban, Pavel Boțu, Grigore Vieru ș.a.

Igor Vieru este și ilustrator de carte. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos Abecedar​ din fosta URSS.​ Împreună cu Grigore Vieru, semnează volumul​ Duminica cuvintelor, eveniment editorial al anului 1968.​ A ilustrat numeroase cărți pentru copii: Poveste lui Harap Alb,​ de Ion Creangă;​ Capra cu trei iezi,​ de Ion Creangă;​ Poezii,​ de Mihai Eminescu; Guguță, căpitan de corabie,​ de Spiridon Vangheli; Băiețelul din Coliba Albastră,​ de Spiridon Vangheli; Mama,​ de Grigore Vieru ș.a.

Fiul lui Igor Vieru, Roland (1947-2019), a debutat în 1961 în calitate de caricaturist şi ilustrator de carte. Opt ani mai târziu, Roland Vieru este cunoscut ca regizor de film, prin documentarul Explozia. Este regizorul filmelor Întâmplare la Festival (Moldova-Film), Vica, eu şi telefonul (Moldova-Film), Căruța (Mosfilm), documentarul Crescuţi, porniți și aşteptați ș.a. După 1975 se dedică sculpturii.

„Nu poate fi dar mai de preţ ca dragostea de ţară şi de neam, dragostea de frumos, pe care ne-o insuflă pânzele şi grafica lui Igor Vieru. E pragul casei părinteşti, e scrânciobul din copilărie, e lumina din geamul care aşteaptă urători. Creaţia lui ne scoate în largurile frumosului, înnobilându-ne şi mobilizându-ne să apărăm viaţa şi poezia ei.” , spunea Spiridon Vangheli despre Igor Vieru.

Distribuie