Ileana Sărăroiu ar fi împlinit 84 de ani

Foto: b1.ro

Redactor: Diana Enache

„Crizantema de aur a muzicii românești” cum i se mai spune Ilenei Sărăroiu, a venit pe lume acum 84 de ani, la 25 septembrie 1936, în satul Valea Voievizolir, judeţul Dâmboviţa. Deși a trăit numai 43 de ani, artista a reușit să cucerească inimile publicului prin vocea sa catifelată și piesele alese cu mare grijă. A murit în mai 1979 în urma unui accident vascular cerebral.

A debutat pe scena Casei de Cultură din Târgovişte. În 1964, e angajată la faomosul Ansamblu „Ciocârlia”, în acelaşi an făcând şi prima înregistrare, la Radio Bucureşti, pentru ca doi ani mai târziu să lanseze primul său disc. Cântece precum „Dar-ar naiba-n tine, dragoste”, „Unde e Târgoviştea?”, „Doi voinici din Valea Mare”, „Colo-n deal la păducel”, „Omul de ce-mbătrâneşte” şi încă multe altele, o transformă într-una dintre cele mai iubite şi apreciate inteprete de muzică populară, lăutărească, dar şi de romanţe.

Revenită din SUA în primăvara anului 1979, acceptă să cânte la o nuntă din localitatea Unirea, din apropierea Călăraşiului. A fost ultima ei reprezentaţie. Chiar în timpul programului se prăbuşeste doborâtă de un accident vascular cerebral. Era noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Distribuie