Ileana Sărăroiu ar fi împlinit 84 de ani

Foto: b1.ro

Redactor: Diana Enache

„Crizantema de aur a muzicii românești” cum i se mai spune Ilenei Sărăroiu, a venit pe lume acum 84 de ani, la 25 septembrie 1936, în satul Valea Voievizolir, judeţul Dâmboviţa. Deși a trăit numai 43 de ani, artista a reușit să cucerească inimile publicului prin vocea sa catifelată și piesele alese cu mare grijă. A murit în mai 1979 în urma unui accident vascular cerebral.

A debutat pe scena Casei de Cultură din Târgovişte. În 1964, e angajată la faomosul Ansamblu „Ciocârlia”, în acelaşi an făcând şi prima înregistrare, la Radio Bucureşti, pentru ca doi ani mai târziu să lanseze primul său disc. Cântece precum „Dar-ar naiba-n tine, dragoste”, „Unde e Târgoviştea?”, „Doi voinici din Valea Mare”, „Colo-n deal la păducel”, „Omul de ce-mbătrâneşte” şi încă multe altele, o transformă într-una dintre cele mai iubite şi apreciate inteprete de muzică populară, lăutărească, dar şi de romanţe.

Revenită din SUA în primăvara anului 1979, acceptă să cânte la o nuntă din localitatea Unirea, din apropierea Călăraşiului. A fost ultima ei reprezentaţie. Chiar în timpul programului se prăbuşeste doborâtă de un accident vascular cerebral. Era noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *