În instituțiile de învățământ din țară au avut loc un șir de acțiuni dedicate siguranței rutiere a copiilor

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu A.O. „Automobil Club din Moldova” (ACM)  a organizat în cadrul mai multor instituții de învățământ din țară un șir de acțiuni de susținere a celei de-a VI-a ediții a Săptămâni Globale pentru Siguranța Rutieră a ONU, desfășurată în perioada 17-21 mai.

Scopul acțiunilor dedicate Săptămâni Globale pentru Siguranța Rutieră a ONU este de a atrage atenția publică și a factorilor de decizie asupra problemei vitezei excesive, care este principalul factor de risc și prima cauză a deceselor și traumatismelor rezultate în urma accidentelor rutiere la nivel mondial.

Astfel, în Chişinău, în Liceele teoretice ”Minerva”, ”Universul”, Ștefan cel Mare”, ”Dimitrie Cantemir”, ”Iulia Hașdeu”, ”Antioh Cantemir”, ”Kiril și Metodiu”, ”George Meniuc” au fost organizate flashmob-uri cu scopul de a sensibiliza atenția publică și autoritățile responsabile despre necesitatea intervențiilor în domeniul securizării zonelor din jurul școlilor, pentru a asigura copiilor un drum sigur casă-școală şi retur.

Pe parcursul acestei săptămâni, elevii au fost instruiți despre siguranță rutieră și au participat la concursuri tematice organizate în fiecare instituție de învățământ general.

Totodată, la 21 mai, cadre didactice și părinți au participat la un seminar organizat la nivel național, în cadrul căruia a fost discutată importanța susținerii inițiativei de instituire a regimului de viteză de 30km/h în jurul școlilor și în zonele periculoase pentru participanții vulnerabili la trafic.

Menționăm că, în scopul formării atitudinilor şi deprinderilor de comportament responsabil în caz de situații excepționale (inclusiv securitatea rutieră), în toate şcolile din Republica Moldova se realizează instruirea elevilor la acest compartiment, în cadrul disciplinei Dezvoltare personală (clasele I-XII), în corespundere cu prevederile Curriculumului pentru modulul Securitatea personală.

Totodată, MECC din anul curent implementează produsele curriculare ,,Securitate  rutieră: Ghid metodologic pentru cadrele didactice din instituţiile de educaţie timpurie” şi ,,Securitate rutieră: albumul de materiale demonstrative”, care vor avea continuitate în învăţământul primar şi gimnazial.

Distribuie