În legislația privind fabricarea și circulația produselor alcoolice vor fi introduse modificări

Cadrul normativ în domeniul fabricării și circulației produselor alcoolice ar putea fi modificat, astfel încât să fie exclusă concurența neloială în acest sector și să fie asigurată transparența și trasabilitatea în domeniu. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei Parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară au aprobat raportul pentru un PROIECT, care prevede modificarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice.

Secretarul de Sat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile ȘARBAN a subliniat: „Conceperea proiectului a fost necesară pentru a răspunde cerințelor din sector și pentru a crea premise de dezvoltare sustenabilă a domeniului. Astfel, scopul proiectului este de a garanta autenticitatea și calitatea înaltă a produselor, de a evita falsificarea și contrafacerea acestora, de a spori competitivitatea producătorilor.”

În context, s-a menționat că, una dintre principalele prevederi ale proiectului este introducerea unor noțiuni de bază, printre care ”băutură slab alcoolică” și ”băutură cu un conținut redus de alcool”. Autorii proiectului susțin că, această modificare este necesară, întrucât, în prezent, aceste categorii de produse, care sunt consumate în special de tineri, nu sunt reglementate în legislația națională.

O altă modificare propusă este includerea obligativității de prezentare a declarației de fabricare și de circulație, care va conține date pentru fiecare categorie de produs despre stocul la începutul anului, producerea, comercializarea și stocul la finele anului. Aceste date vor fi folosite la elaborarea prognozelor de dezvoltare a sectoarelor.

Proiectul de lege mai prevede excluderea obligativității de aplicare a dopului cu dispersie la îmbutelierea băuturilor alcoolice tari. Prin asta, se urmărește asigurarea competitivității pe piață, în condițiile în care această practică nu se aplică în alte țări.

Proiectul de lege urmează să fie propus spre aprobare, în lectura întâi, plenului Parlamentului.

Distribuie