În Republica Moldova a fost lansat Programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027

Foto: mecc.gov.md

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Lilia Pogolşa a participat astăzi, 13 mai, la şedinţa dedicată lansării în Republica Moldova a Programului Erasmus+  pentru perioada 2021-2027.

La eveniment au participat Excelenţa Sa, Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Cujbă. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu  Oficiul Național Erasmus+ în Republica Moldova.

Ministrul Lilia Pogolşa a mulţumit Uniunii Europene pentru multiplele proiecte şi programe oferite Republicii Moldova: sistemului educației, cercetării şi domeniului de tineret, menţionând că Programul Erasmus+ pentru anii 2021-2027 va veni cu noi oportunități și beneficii pentru tineri, cercetători, dar și cadrele didactice din ţara noastră.

„Apreciem deschiderea Programului pentru dimensiuni noi și foarte importante pentru Republica Moldova, precum învățarea pe tot parcursul vieții, transformare digitală, incluziune și diversitate; mediu și combaterea schimbărilor climaterice și participare la viața democratică. După cum ne-a demonstrat pandemia  COVID-19, accesul la educație se dovedește a fi, mai mult ca niciodată, esențial pentru asigurarea unei redresări rapide, promovând în același timp egalitatea de șanse pentru toți, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. În această ordine de idei Programul Erasmus + este o oportunitate inedită”, a punctat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Lilia Pogolşa. În context, oficialul a îndemnat comunitatea academică să utilizeze din plin oportunitățile oferite de noul Program Erasmus.

La rândul său, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Peter Michalko a declarat că Programul Erasmus +  susține plenar sistemele de educație și cercetare din Republica Moldova în vederea integrării în spațiul European al Învățământului Superior și Cercetării.

Programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 va avea un buget de 26,2 miliarde euro, complementat de 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor adiționale ale Uniunii Europene şi va susţine mobilitățile de studiu și proiectele de cooperare.

Amintim că ediția 2014-2020 a programului a avut un buget de 14,7 miliarde euro. Astfel, în perioada 2014-2020 în Republica Moldova au fost implementate: 21 de proiecte de  Consolidare a  Capacităților în Învățământul Superior cu participarea universităților din țară; 22 de proiecte Jean Monnet; peste 600 de proiecte de Mobilitate Internațională de Credite; peste 3600 mobilități academice Erasmus+, realizate între universitățile din Republica Moldova și Uniunea Europeană, oferite studenților, cercetătorilor  și cadrelor didactice universitare; 30 de burse pentru beneficiarii din Moldova în cadrul proiectelor comune de masterat Erasmus Mundus Joint Master Degree.

Menţionăm că în cadrul proiectelor Erasmus+, implementate in Republica Moldova in perioada 2014-2020, 25 de universități din țară au colaborat cu circa 200 de universități europene – în proiectele de Mobilitate Internaționala de credite şi cu peste 160 de instituții de învățământ superior din țările partenere – în cadrul proiectelor de Consolidare a Capacităților ( CBHE ).

Distribuie