Inaugurarea Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a fost prezent astăzi alături de Asociația basarabeană Monumentum și ASCOR Iași la inaugurarea Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion” refăcut în Parcul Valea Morilor pentru a consemnat și a aminti semnificațiile profunde ale acestui monument.

Asociațiile „Monumentum” și „ASCOR” au demarat un proiect de recondiționare a două monumente istorice din Republica Moldova, distruse în timpul regimului bolșevic.

Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion” a fost ridicat pentru prima dată în anul 1937 la 20 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești de către generalul Ion Pavel Georgescu.

În prezent acest monument comemorează și victimele regimului stalinist, români care au fost uciși în subsolul fostului Consulat al Italiei de la Chișinău, în Casa Mareșal Badoglio. Pe monument se vor găși trei plăci cu numele cunoscute ale persoanelor ucise în acel loc, în anul 1941.

Astfel de evenimentul demontrează reiterat valoarea simbolică și o cotitura în gândirea și aspirațiile moderne ale cetățenilor

“E un exemplu demn de urmat și pentru alte grupuri statuare dispărute sau pierdute în sensul restaurării adevărului istoric și culturii naționale, fiind și una dintre prioritățile Ministerului Culturii.”

Distribuie