Instituțiile medicale și rezidențiale continuă să întreprindă măsuri pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV2

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, instituțiile medicale și rezidențiale pe termen lung din țară mențin măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

Pentru a limita riscul de infectare, în instituțiile medicale se efectuează screening-ul și triajul pacienților, iar persoanele care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19, sunt testate la virusul SARS-CoV2, inclusiv prin utilizarea testelor rapide de diagnostic. Pentru a facilita accesul populației la asistență medicală, la necesitate, testarea este asigurată și în cadrul instituțiilor medicale spitalicești, în cazul când persoana nu deține rezultatul testului la internare.

Totodată, continuă fortificarea capacităților instituțiilor medico-sanitare spitalicești cu dispozitive generatoare de oxigen, se menține asigurarea cu medicamente specifice tratamentului pentru persoanele confirmate cu COVID-19, astfel încât acestea să beneficieze în cel mai scurt timp de îngrijiri și tratament de calitate.

O atenție sporită este acordată în continuare protejării lucrătorilor medicali care sunt implicați în acordarea asistenței medicale, fiind asigurați cu echipamente de protecție corespunzătoare riscului. De asemenea, sunt organizate instruiri periodice pentru reactualizarea cunoștințelor privind managementului clinic specific al infecției COVID-19.

Astfel, menționăm că, instituțiile medicale activează în continuare cu vigilență sporită, fiind pregătite pentru o eventuală schimbare în scenariile de cazuri.

În același timp, instituțiile medico-sanitare prestează întreg spectrul de servicii medicale populației, inclusiv de înaltă performanță, cu respectarea regulilor de sănătate publică. Spitalele şi-au reluat programul obişnuit de internări și intervenţii chirurgicale planificate.

În acest context, îndemnăm pacienţi să vină la medicul de familie pentru examenele medicale de rutină, cu scop profilactic și programate, pentru efectuarea investigațiilor de laborator și instrumentale necesare, cu scop de depistare precoce, diagnostic, supraveghere în dinamică și tratament a maladiilor cronice, conform prevederilor actelor normative. De asemenea, îndemnăm pacienții să vină în instituțiile medicale, pentru organizarea, la indicații medicale, a internării pentru tratament spitalicesc, de reabilitare, inclusiv pentru intervenții chirurgicale programate conform programelor speciale (cataractă, endoprotezări, etc.).

Totodată, reiterăm îndemnul către populație de a respecta măsurile de precauție: purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor, evitarea locurilor aglomerate și vaccinarea împotriva COVID-19, care este cea mai eficientă soluție de prevenire a infectării și revenirii la regimul obișnuit de activitate și trai.

Distribuie